Hlavní obsah

Za dva týdny začne sčítání lidu. Kdo se nezapojí, přijdou k němu komisaři

Foto: Scitani.cz

Na přelomu března a dubna proběhne online sčítání, od druhé poloviny dubna pak i to papírové. (Ilustrační snímek)

Reklama

I přes probíhající epidemii stát počítá s tím, že 27. března začne sčítání lidí. Zhruba ke třetině budou muset dorazit komisaři až domů s papírovou verzí. Dle organizátorů to ale nebude epidemiologicky rizikové.

Článek

Tisíce pracovníků se aktuálně školí – na dálku, formou samostudia – aby mohli jako takzvaní sčítací komisaři obcházet s listinnými archy lidi, kteří nezvládnou zpracovat letošní sčítání lidu online.

S akcí se zatím stále počítá i přesto, že se Česko nachází ve složité pandemické situaci a mimořádná opatření mají za cíl zamezit téměř všem osobním setkáním.

V této atmosféře Česká pošta připravuje bezmála deset tisíc sčítacích komisařů, kteří se budou soustředit na bytové domy a domácnosti, a další dva tisíce komisařů vyšle Český statistický úřad. Ti se mají postarat o hromadná ubytovací zařízení, jako jsou například domovy pro seniory nebo azylové domy.

Komisaři by měli do akce vyrazit 17. dubna. On-line sčítání začne už na přelomu března a dubna (od 27. 3. do 9. 4.).

Podle mluvčí Sčítání 2021 Jolany Voldánové se předpokládá, že zhruba 70 procent lidí vyplní dotazník online, zbytek, tedy zhruba 30 procent obyvatel pak bude potřeba fyzicky obejít s papírovými formuláři – reálně tedy může jít až o tři miliony lidí, které bude třeba fyzicky obejít.

„Kontakt se naprosto minimalizuje. To doručování listinných formulářů bude vypadat podobně, jako se dnes doručují doporučené zásilky,“ vysvětluje Jolana Voldánová s tím, komisaři budou před obchůzkou otestovaní, předání listin bude probíhat venku a s respirátory.

Sčítání je povinné pro všechny obyvatel České republiky, kteří mají v zemi trvalý pobyt. Za nevyplnění hrozí až desetitisícová pokuta.

„Dalším opatřením je, že formuláře nebudou vybírat zpět, ale respondenti je odevzdají v odpovědní obálce, kde je poštovné zdarma, do kterékoli poštovní schránky na ulici, nebo přes pobočky České pošty,“ pokračuje Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Celou akci nepovažuje za „významné epidemiologické riziko“ ani Ministerstvo zdravotnictví. „Sčítání lidu probíhá primárně online, tedy ke kontaktům mezi lidmi by nemělo docházet,“ reaguje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbara Peterová na dotaz Seznam Zpráv.

Podporujte vyplňování online

Na akci, během které bude 12 tisíc sčítacích komisařů obcházet zhruba 30 procent obyvatel s papírovými listinami, se ovšem neshodnou oslovení odborníci.

Podle imunologa Václava Hořejšího by se mělo Sčítání lidu o pár měsíců posunout. „Jistější by bylo samozřejmě, kdyby se to odložilo,“ reaguje na dotaz Václav Hořejší a dodává, že by se mělo počkat alespoň do doby, než budou očkované rizikové skupiny.

„Pošta i dnes plní obdobné činnosti. Existují tady různé zásilkové služby, které pracují tímto způsobem. Nastaví se to a připraví tak pečlivě, aby nedošlo k nějakému šíření,“ věří naopak epidemiolog Petr Pazdiora. I ten ovšem mluví o tom, že pokud by situace byla nepříznivá, tak by bylo dobré akci odložit.

Zároveň ale epidemiolog doporučuje, aby co nejvíce lidí vyplnilo sčítání lidu online, a zároveň nabádá, aby to média co nejvíce podporovala.

Další epidemiolog Jiří Beran pak doufá, že v té době už budou rizikovější senioři naočkovaní a zároveň podle něj hygienická opatření, zejména nasazený respirátor, představují dostatečnou ochranu pro tento typ kontaktu.

Reklama

Doporučované