Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje i sčítání lidu. Rozhodne ministr zdravotnictví

Foto: ČTK

Takto vypadal formulář a průkaz sčítacího komisaře ke sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011.

Reklama

aktualizováno •

Statistici každých deset let sčítají Čechy a jejich domácnosti. Letos se měli komisaři vydat do terénu už na jaře. Hrozí však, že kvůli pandemii budou muset statistici tradiční sčítání odložit.

Článek

Ke konci března má v Česku odstartovat sčítání lidu, kterým chce stát po deseti letech opět zjistit nejen to, kolik v zemi žije lidí, ale také jak se jmenují, jak bydlí, čím topí nebo k jakému se hlásí vyznání. Kvůli epidemii koronaviru však hrozí, že se pravidelná akce bude muset odložit, byť se letos má poprvé výrazně přesunout do online prostředí.

I přesto však statistici počítají se zapojením terénních pracovníků, kteří by měli obejít především lidi, kteří nevyužijí možnost vyplnit formulář na internetu.

„Po online fázi, která by měla proběhnout od 27. března, je v dubnu a květnu naplánované terénní sčítání za účasti 11 tisíc komisařů,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který nyní žádá ministerstvo zdravotnictví, aby se k plánovanému sčítání epidemiologicky vyjádřilo.

Na nejbližší dny je naplánována schůzka ministerstva se zástupci Českého statistického úřadu a také České pošty, kde by měli možná rizika zhodnotit. Počítá se totiž s tím, že komisaři budou navštěvovat především seniory, kteří nepracují s internetem a budou tak muset vyplňovat papírový formulář.

„Pokud by hrozilo vysoké riziko, sčítání lidu by muselo být přesunuto na jiný termín,“ připustil Hamáček. Přesunutí sčítání lidu podle něj bude znamenat nejen administrativní kroky, ale také novelizaci zákona, který poslanci přijali loni v létě a v srpnu vyšel ve Sbírce zákonů.

Testovací sčítání provedl Český statistický úřad s dobrovolníky už loni na podzim.

Ministerstvo zdravotnictví se k tomu zatím nechtělo blíže vyjádřit. „Záležet bude na aktuální epidemické situaci,“ řekla mluvčí resortu Barbora Peterová.

V souladu s protiepidemickými opatřeními v České republice loni na podzim proběhly například i volby do krajských zastupitelstev a Senátu. Ve volebních místnostech bylo nutné dodržovat hygienická opatření a hlasovat mohli také lidé, kteří se dostali do karantény nebo izolace. Volili na speciálně připravených stanovištích z auta nebo do přenosné urny u sebe doma.

Reklama

Doporučované