Hlavní obsah

Dopad razie na ministerstvu. Je tu i divoká teorie předčasných voleb

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na pozadí aktuálního policejního zátahu se může odehrávat mnohem vyšší hra, na jejímž konci může být i rozpad koalice.

Reklama

Za kulisy policejního zásahu na Ministerstvu práce: Znervóznil centrálu ČSSD. Ve vedení strany je kauza vnímána jako výpad proti nejvyšším špičkám sociální demokracie.

Článek

Policejní komando v pondělí vyrazilo na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedním z cílů zásahu byl náměstek pro ekonomickou sekci a ICT Jan Baláč z ČSSD.

Na první pohled jde „jen“ o náměstka, ale v sociální demokracii a u její místopředsedkyně a ministryně resortu Jany Maláčové způsobila policejní akce velkou nervozitu.

Podle informací Seznam Zpráv od tří na sobě nezávislých zdrojů proto, že na pozadí aktuálního policejního zátahu se může odehrávat mnohem vyšší hra.

Divoká teorie z politického zákulisí dokonce mluví o tom, že na jejím konci mohou být i předčasné volby.

Slušňák z Prahy 2

Nejprve se ale podívejme, kdo je Jan Baláč, kterého policie zadržela.

Na ministerstvo nastoupil loni v březnu, na starost si vzal ožehavé ekonomické oddělení a informační a komunikační technologie (ICT).

Zdroje, se kterými Seznam Zprávy hovořily, charakterizovaly Baláče jako experta na IT, který dosáhl vzdělání na špičkových školách. V životopisu se může pochlubit studiem na univerzitě v Cambridge a na London School of Economics, kde mimochodem studovala i ministryně Maláčová.

Baláč je ve straně považován za reprezentanta takzvaného liberálního proudu. Působí ve vedení ČSSD v Praze 2, kam jako členka patří i bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Vždycky na mě působil solidně. Neumím si u něho představit nějaké korupční jednání,“ řekl Seznam Zprávám na Baláčovu adresu senátor Jiří Dienstbier, který v Praze 2 působil v zastupitelstvu a zdejší organizace je považována za jeho ideový rajón.

„Baláč je nesmírně slušný a vzdělaný člověk, nechce se mi věřit, že by se vědomě zapletl do nějaké kauzy. Je představitelem idealistického křídla ČSSD,“ dodal pak pod příslibem anonymity zdroj blízký vedení Lidového domu.

Více plyne nervozita v ČSSD z toho, že se policie pondělní razií na MPSV přiblížila – v politické rovině – na dostřel od ministryně Jany Maláčové, o níž se v kuloárech ČSSD mluví jako o potenciální nástupkyni Jana Hamáčka v čele strany.

Lídr z Boleslavi

Kromě Maláčové pak razie dopadla blízko dalšího významného jména ČSSD.

Seznam Zprávy totiž už kolem Vánoc u několika zdrojů z prostředí zpravodajských služeb narazily na divokou teorii.

Ta říkala, že se v bezpečnostní komunitě upnula v poslední době pozornost na Robina Povšíka, náměstka na Ministerstvu práce a středočeského lídra do krajských voleb.

To by pak – dle dané spekulace – mohla být cesta k předčasných volbám.

Ano, je to jen teorie, se kterou lidé kolem vedení sociální demokracie pracují. Avšak vysvětlení tohoto myšlenkového konstruktu je následující:

Robin Povšík je v současnosti jedním z nejvlivnějších politiků ČSSD s ohromným zásahem do zákulisí. Kromě toho, že je kandidátem ČSSD na středočeského hejtmana, působí ve funkci náměstka primátora Mladé Boleslavi, především má ale blízko ke dvěma ministrům – Janě Maláčové a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Na MPSV Povšík pracuje jako politický náměstek, jehož jméno se z hlediska vlivu skloňuje i nyní v případě vyšetřovaného náměstka Jana Baláče.

K Janu Hamáčkovi pak má Povšík blízko prakticky celý život. Znají se od druhé třídy základní školy, pojí je i stejná adresa bydliště. Zdroje Seznam Zpráv se shodují, že Povšík patří mezi klíčové lidi v blízkosti ministra vnitra Hamáčka.

„Robin ví, kudy běží zajíc,“ glosoval situaci s odkazem na slavný citát fotbalového bosse Miroslava Pelty zdroj, který si přál zůstat v utajení.

O Povšíkově vlivu i na Ministerstvu vnitra se hovořilo už loni na podzim.

Tehdy Lidové noviny informovaly, že novým šéfem úseku majetku České pošty (spadající pod Hamáčkovo ministerstvo) se stal Oldřich Vytiska. Právě za něho měl Povšík lobbovat, byť to tehdy popíral: „Pana Vytisku znám z doby, kdy jsem působil jako náměstek hejtmana Středočeského kraje. Nejde o člena ČSSD a velmi dlouho jsem jej neviděl a osobně s ním nemluvil. Personální záležitosti České pošty jsou výhradně odpovědností jejího generálního ředitele.“

Komu by se volby hodily?

Kdyby se čistě teoreticky v budoucnu mělo cokoliv semlít kolem Robina Povšíka, negativní stín by dopadl na jeho blízké spojence ve vládě – tedy Jana Hamáčka a Janu Maláčovou. A to už by mohl být důvod pro vyvolání koaliční roztržky a pokusu uspořádat předčasné volby. Alespoň to tvrdí zmiňovaná divoká teorie, na kterou Seznam Zprávy před dvěma měsíci narazily.

Komu by se předčasné volby hodily? Zejména hnutí ANO, a to z několika důvodů. ANO se dlouhodobě pohybuje na 30procentní hranici, kterou potřebuje udržet. Opozice je roztříštěná, spolek Milion chvilek pro demokracii není volebně nijak zformovaný. Do řádných voleb v roce 2021 by měl dostatek času na zformulování si svých dalších cílů, kdyby ale volby měly být dříve, mohlo by zůstat jen u úvah.

Jakékoliv negativní světlo kolem politiků ČSSD by pak tuto nejstarší českou stranu mohlo pro příští volební období poslat mimo Sněmovnu, z čehož by opět mohlo těžit hnutí ANO.

Budoucí týdny ukážou, nakolik se tato teorie může přiblížit realitě. Výstřel do přímé blízkosti hlavních politiků sociální demokracie však razie na Ministerstvu práce a sociálních věcí přinesla.

Reklama

Doporučované