Hlavní obsah

Za kulisy zdržovacích taktik: Jak se dá soudní proces protáhnout až k nulovému trestu

Mistr zdržovací taktiky. Jak to David Rath dokázal?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

David Rath dokázal, že když na to máte nervy a také dost peněz na právníky, můžete své soudní procesy zdržovat celou věčnost. Díky této taktice je už skoro jisté, že nikdy do vězení nepůjde. Navzdory tomu, že podle nepravomocného rozsudku bral úplatky.

Článek

David Rath ale není sám. Podobně se snaží vykroutit spravedlnosti řada dalších. A nahrál jim nový zákon.

Jde o novelu trestního řádu, která říká, že trestní stíhání lze zastavit (či přerušit), pokud u někoho „duševní choroba, která nastala až po spáchání činu, trvale znemožňuje chápat smysl trestního řízení”.

Unie státních zástupců už varovala, že výrazně přibylo případů, kdy se obvinění chtějí vyhnout stíhání s poukazem na to, že je vyšetřování psychicky ničí.

„V některých případech se už stalo, že státní zástupci nechali přezkoumat zdravotní stav člověka, který tohle o sobě říkal. Přičemž se potvrdilo to, že mu takováhle újma vznikla,“ připomíná redaktor Vojtěch Blažek. „Určitě to nějaké procento lidí simuluje. Na druhou stranu věřím tomu, že když je někdo obviněný, potom i obžalovaný, nedej bože když stráví Vánoce ve vazbě, tak se z toho nějaká deprese může vyvinout.“

Podrobnosti v úvodním videu v rozhovoru novinářky Sabiny Slonkové se specialistou na justici TV Seznam Vojtěchem Blažkem.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam v pondělí 16. července od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu - celý pořad. Tentokrát o zdržování soudů, bitce na Zemanově štábu a rozkopaných městech.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované