Hlavní obsah

Za minutu přes půl světa. Astronaut natočil časosběrné video průletu nad Zemí

Astronaut natočil časosběrné video průletu nad Zemí.Video: NASA

 

Reklama

Americký astronaut Nick Hague z NASA natočil při pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) časosběrné video, jak se ISS pohybuje vůči Zemi.

Článek

Během víkendu umístila NASA na svůj twitterový účet minutové časosběrné video, které zrychleně zachycuje přibližně 30 minut, během kterých Mezinárodní vesmírná stanice kroužila po orbitě Země. Autorem videa je bývalý americký pilot a současný astronaut Nick Hague. Informoval o tom web americké televize CNN.

Na videu je zachycen průlet ISS z oblasti Tichého oceánu do oblasti Atlantiku. Z výšky přibližně 406 kilometrů jsou patrné například změny oblačnosti napříč světadíly.

„Stačila chvíle, abych zachytil krásu naší planety,“ napsal Hague na Twitter. „Byl jsem ohromený, když jsem pozoroval nadýchaná oblaka, jak mizí ve stínu.“

Hague působí na ISS od 14. března, kdy rozšířil spolu s astronauty Christinou Kochovou a Alexejem Ovčininem její posádku. Zmíněná trojice se přidala k jiným třem astronautům a kosmonautům (Anne McClainová, Oleg Kononěnko a David Saint-Jacques), kteří již stanici obývali.

Hague a Ovčinin měli původně letět do vesmíru už 11. října minulého roku, jejich kosmická loď se ale potýkala s technickými problémy. Krátce po startu se porouchal posilovač stroje a loď byla nucena nouzově přistát.

„Házelo to s námi ze strany na stranu, tlak nás tlačil do sedadel a náš modul se odpojil od rakety,“ popisoval tehdy Hague. „Všechno se třáslo, měl jsem rozmazané vidění. Slyšel jsem alarm a viděl jsem, jak svítí červené světlo, což znamenalo, že motor byl v nouzovém režimu. Rychle jsem pochopil, že to už na orbitu nezvládneme a musíme přistát.“

Z tvrdého přistání si odnesli několik modřin, chuť vrátit se do vesmíru jim však incident nevzal.

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici provádějí v laboratoři s nízkou gravitací nejrůznější pokusy související s biologií, biotechnologií nebo fyzikálními vědami.

Reklama

Doporučované