Hlavní obsah

Za očkování na covid se platí víc než za jiná. Vyjde na miliardy

Foto: VidEst , Shutterstock.com

Vakcína Pfizer/BioNTech. Ilustrační foto.

Reklama

Celkově by všechny tuzemské zdravotní pojišťovny měly za podání očkování, vakcíny a jejich distribuci zaplatit okolo devíti miliard korun.

Článek

Očkování proti koronaviru s sebou přinese další mimořádné platby pro zdravotní systém.

Už v loňském roce, kdy pandemie propukla, přitom výdaje systému výrazně zvedlo testování odhalující nákazu. Jen za rok 2020 přijde podle odhadů pojišťovny nejméně na čtyři miliardy korun.

Navíc loni vznikl nový příplatek za léčbu pacientů s koronavirem. Nově hradí pojišťovny za týden na jednotce intenzivní péče částku 413 448 korun. Přitom za týdenní léčbu pacientů, kteří covid-19 nemají a jsou na stejném oddělení, dostávají nemocnice 166 400 korun.

Teď, když se očkování proti covidu-19 rozbíhá, budou lékaři a nemocnice dostávat další platby navíc. Za očkování jednoho pacienta budou nově dostávat 268 korun. Přitom se počítá s tím, že každý podstoupí toto očkování dvakrát. Tedy celkově jde o 536 korun.

Toto ohodnocení – jak popisuje vládní očkovací strategie – je přitom vyšší nežli u jiného typu očkování. A to o téměř 40 korun za výkon. „Cena je 232 korun pro praktické lékaře – jak u povinného, tak nepovinného očkování,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka, kolik se za očkování platí standardně.

Nejde přitom o jedinou platbu, kterou budou očkovací centra dostávat. Jak se píše v očkovací strategii vlády, když budou mít otevřeno každý den, dvanáct hodin, a za půl roku provedou přes 45 tisíc očkování, dostanou nad rámec očkování 6000 korun denně. Za měsíc tedy zhruba 180 tisíc korun.

V případě, když dodrží otevírací dobu osm hodin denně pět dní v týdnu a udělají více než 30 tisíc očkování, inkasují 4000 korun denně. V tomto případě by mohlo jít o 120 tisíc korun měsíčně.

Celkově by všechny tuzemské zdravotní pojišťovny měly za podání očkování, vakcíny a jejich distribuci zaplatit okolo devíti miliard korun.

Na dalších 6,35 miliardy pak VZP, která se stará o téměř šest milionů klientů, propočítala letošní náklady spojené s pandemií. V této částce jsou platby za péči o hospitalizované pacienty s covidem-19 a také testování.

Jeden PCR test stál pojišťovny do konce loňského roku 1674 korun. Laboratoř z této částky získala okolo 500 korun. Zbytek pak zaplatila za materiál, personál nebo ochranné pomůcky.

Od začátku roku 2021 se částka snížila. A nově platí pojišťovny za PCR test 1109 korun.

Zdravotní pojišťovny hradí od poloviny prosince také testování metodou antigenních testů. Ty nevyžadují zpracování v laboratoři, je k nim ale třeba speciální odběrová sada, kterou je třeba od výrobců nakoupit. Maximální cena byla tento rok stanovená na 352 korun.

Od začátku roku 2021 se již v Česku provedlo přes 380 tisíc antigenních testů a přes 442 tisíc PCR testů.

Reklama

Doporučované