Hlavní obsah

Za pět let 340 mrtvých. Kim Čong-un si upevňuje moc zabíjením nepohodlných

Kim Čong-un nechal za pět let popravit 340 lidí.

 

Reklama

Popravě za plánování puče neunikl ani vůdcův strýc, ministra obrany nechal nejmladší z Kimů zabít před publikem protiletadlovou střelou.

Článek

Nedávno uplynulo pět let od smrti bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Do čela země se v prosinci 2011 dostal jeho syn Kim Čong-un, který si od té doby upevňuje pozici tvrdými metodami. Vůči vnějšímu světu demonstruje sílu řadou jaderných testů a nepřátelskými výroky na adresu Jižní Koreje nebo Spojených států. Vládnoucí elitu Severní Koreje pak ovládá strachem - nenadálými popravami nepohodlných úředníků, funkcionářů komunistické strany i vlastních příbuzných.

Podle jihokorejského think tanku INSS (The Institute for National Security Strategy, Institut pro národní bezpečnostní strategii) nechal Kim Čong-un během dosavadní pětileté vlády popravit již 340 lidí. Zhruba 140 jich patřilo mezi zkušené vládní, armádní a stranické špičky.

Analytik organizace RAND Bruce Bennett, kterého cituje CNN, podotýká, že zatímco mladý Kim za dobu své vlády vyměnil ministra obrany pětkrát, jeho otec tak učinil pouze třikrát za dlouhých sedmnáct let - přičemž dvě změny přišly jenom proto, že ministři ve funkci zemřeli kvůli vysokému věku. Postup Kim Čong-una tak podle Bennetta ukazuje jeho výjimečnou brutalitu a bezohlednost.

Jeden z ministrů obrany, Hjon Jong-čol, byl v květnu minulého roku popraven protiletadlovou střelou před několika stovkami přihlížejících. Kim Čong-un nechal už popravit i svého strýce, který údajně proti němu chystal puč.

Reklama

Doporučované