Hlavní obsah

Za poslední tři roky chybí až 700 mm srážek. Sucho v ČR dělalo problémy nejenom zemědělcům už od jara

Sucho v létě trápilo až 90 procent Česka.

Reklama

Počasí v České republice letos lámalo teplotní rekordy od jara, sucho pokračovalo i v letních a podzimních měsících. Problémy dělalo zemědělcům či pěstitelům. I v prosinci se s jeho následky například z hlediska nedostatku pitné vody potýkají některé obce.

Článek

Suché a teplé jaro se například negativně podepsalo na úrodě jahod a raných druhů třešní. Duben a květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen pátý nejteplejší.

Červenec byl sedmý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové sledovat průměrné měsíční teploty. První prázdninový měsíc průměrná teplota dosáhla 19,7 stupně Celsia. ČTK tehdy například starostové z několika měst jižní Moravy řekli, že sucho ohrožuje také městské stromy i nové přírůstky v alejích. V rybnících hynuly ryby, v některých městech a obcích platil zákaz odběru vody.

Na konci srpna zveřejnil vědecký tým InterSucho informaci, že suchem bylo postiženo 94 procent území Česka. Na úřadu vlády se poprvé sešla Národní platforma odborníků pro boj se suchem, jednání se zúčastnili ministři zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), ale také například ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Mark Rieder či hydrolog Bohumír Janský. Později zřídil komisi pro vodu a sucho také Senát.

V září ČHMÚ informoval, že srpen byl třetí nejteplejší od roku 1961 s průměrnou teplotou 20,6 stupně Celsia a že srážky od ledna do července byly druhé nejmenší za 58 let měření. Činily v průměru 293 milimetrů srážek, pouze v roce 2015 to bylo o sedm milimetrů méně.

Ani na podzim se situace nezměnila. Například listopad byl podle ČHMÚ druhým nejsušším v historii meteorologického měření, když v Česku spadlo v průměru 18 milimetrů srážek. Horší byl pouze listopad roku 2011, kdy průměrný úhrn činil jeden milimetr. V některých oblastech i v prosinci pokračují problémy s nedostatkem pitné vody.

Miroslav Trnka, jeden z tvůrců projektu InterSucho, v polovině prosince uvedl, že se po čtyřech letech srážkového deficitu hydrologické a zemědělské sucho v Česku proměnilo i v sucho socioekonomické, tedy že nedostatek vody zasahuje do produktivity a stability systému. Podle ČHMÚ ve velké části republiky chybí od ledna 2015 do září 2018 proti průměru přes 500 milimetrů srážek, někde až 700 milimetrů.

Ministerstva zemědělství a životního prostředí připravila novelu vodního zákona, jejímž základním parametrem je zřízení komisí pro sucho. K užitku by jim měl být nový on-line předpovědní systém HAMR, jehož první verzi ministerstvo životního prostředí spustilo v prosinci a který zatím nabízí údaje o aktuálním stavu řek, půd i hladin podzemních vod či informace o možném nedostatku vody v určité oblasti.

Reklama

Doporučované