Hlavní obsah

Za svoji práci cítím velkou odpovědnost, říká houslař Jan Špidlen

Hostem Jaromíra Bosáka byl Jan Špidlen.

Reklama

Bývá zvykem, že se řemeslo dědí z otce na syna. Ale jsou rodiny, v nichž jde toto dědictví ještě dál. Kumšt a nadání se předává třeba až od pradědečka.

Článek

To je i případ rodiny Špidlenů – mistrů houslařů. Tradice sahá nesmírně hluboko, až k pradědečkovi současného „náčelníka kmene“. Praděd kdysi opustil nuzný život na Krkonošsku a vydal se směrem na východ. Na Ukrajinu a do Ruska, kde se stal opravdu špičkovým houslařem.

Jan Špidlen, host Ušáku číslo 142, nepodědil jen řemeslné vlohy po svém otci. Stal se jako on i reprezentantem ve světě sportu. Zatímco otec byl skvělý lyžař, a dokonce si vyjezdil účastnické místo na olympijských hrách, Jan zamířil na vodu k windsurfingu a jachtingu, později přidal i jízdu na snowboardu. Dodnes zůstává těmto svým láskám věrný a odpočívá v jejich náruči ve chvílích, kdy je potřeba dát na chvíli vale práci.

Ve svém oboru je Jan Špidlen špičkou. Jeho housle znějí v nejslavnějších sálech, v rukou je svírají ti nejlepší houslisté. Když máte housle od Špidlena, víte, že jste nesáhli vedle. Jedním z tajemství kvality je nesmírná pečlivost. I proto dnes Jan vyrobí tak troje či čtvery housle za rok. Víc ani nechce. I proto jsou Špidlenovy housle tak vzácné a třeba i dobrou možností, jak zhodnotit peníze.

V nejnovějším dílu Ušáku půjde řeč i o smrkovém či javorovém dřevě, o papoušcích, což je další velká Janova láska, o synu Františkovi, který už jde v otcových šlépějích, dozvíte se i to, že legendární Stradivari byl vynikající manažer, a jak to má Jan s účastí v porotách mezinárodních soutěží. Ale ani to zdaleka není všechno…

Reklama

Související témata:

Doporučované