Hlavní obsah

Za telefon za volantem přijde pokuta až 10 tisíc korun

Foto: Policie ČR

Alkohol za volantem nebo telefonování za jízdy chce stát trestat přísněji. (Ilustrační foto)

Reklama

Novela silničního zákona se zaměří hlavně na ty, kteří za volantem rádi telefonují nebo řídí i přes zákaz řízení.

Článek

Piráty silnic čekají horší časy. Ministerstvo dopravy totiž připravuje přísnější tresty pro ty, kteří ohrožují provoz na českých silnicích a dálnicích. Informoval o tom server iDnes.cz.

Novela sáhne na výši pokut i dobu, kterou potrestaní řidiči stráví bez řidičského průkazu. Zaměří se převážně na řidiče, kteří za volant sedají i přes zákaz řízení. Takový silniční pirát by měl nově dostat pokutu 25 až 75 tisíc korun oproti stávajícím 25 až 50 tisícům korun. Stejná pokuta bude platit i v případě, že dotyčný řídí pod vlivem návykových látek nebo se jen odmítne podrobit vyšetření, které by takové jednání vyloučilo.

Nejhlasitěji se už dlouho mluví o zpřísnění postihů za rizikové přestupky, jejichž množství za poslední roky podle zkušeností policie narůstá. Vyšší tresty budou řidiči moci obdržet za překročení rychlosti, jízdu na červenou nebo nebezpečné předjíždění.

Za pouhé držení mobilu v ruce bude trest přísnější. Z dnešních 1500 až 2500 korun se rozmezí, v jakém může pokuta být ve správním řízení udělena, zvýší na 4 až 10 tisíc korun. To se bude týkat i pokuty za překročení rychlosti. Nově by se ve správním řízení mohla pokuta rovnat sedmi až pětadvaceti tisícům korun.

Za předjíždění v případě, kdy je to obecnou, místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno, bude podle novely také hrozit pokuta až 25 tisíc korun. Stejnou pokutu mohou řidiči dostat za vjíždění na železniční přejezd.

„Vyjasnili jsme si, jak se změní sankce, aby systém působil preventivně, aby rodiče připoutali svoje děti, za jízdy se netelefonovalo a nepsaly se SMS,“ uvedl pro iDnes.cz ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Za řízení pod vlivem návykových látek nebo řízení bez oprávnění bude nově hrozit odebrání řidičáku na dobu jeden a půl až tří let. Doposud to bylo jeden až dva roky. Na maximální trest jednoho a půl roku bez řidičského průkazu se zvýší tresty za řízení bez registrační značky nebo se značkou zakrytou.

Přijetím navrhované právní úpravy má být dosaženo snížení usmrcených osob v silničním provozu do roku 2020 na úroveň průměru států EU. K dosažení výše uvedeného cíle bude zaveden takzvaný „řidičák na zkoušku“, který je osvědčený i v ostatních zemích EU. Řidičům, kteří vlastní řidičský průkaz po kratší dobu než dva roky, se sníží bodová hranice pro pozbytí řidičského průkazu na polovinu, tedy 6 bodů.

Náročnější rovněž bude získat řidičský průkaz zpátky. Kromě nyní běžných opatření jako opakování autoškoly a psychologických testů bude pro obnovení řidičského oprávnění nutné projít speciálním terapeutickým kurzem.

Reklama

Doporučované