Hlavní obsah

Za úmyslný pád letadla v Alpách další odškodnění nebude, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Germanwings patřily v době tragédie do koncernu Lufthansa. (Ilustrační foto.)

Reklama

Rodiny obětí letecké tragédie z roku 2015, kdy pilot způsobil pád ze sebevražedných úmyslů, nedostanou odškodnění.

Článek

Pozůstalí po obětech pádu letadla společnosti Germanwings z roku 2015, který v sebevražedném úmyslu způsobil pilot stroje, další odškodné od mateřského koncernu Lufthansa nedostanou. Rozhodl o tom ve středu soud v západoněmeckém Essenu.

Letadlo se na pravidelné lince z Barcelony do Düsseldorfu zřítilo 24. března 2015, když narazilo do horského masivu v jižní části francouzských Alp, kam ho v plné rychlosti záměrně nasměroval sedmadvacetiletý druhý pilot Andreas Lubitz. Ten dlouhodobě trpěl psychickými problémy a při své sebevraždě zabil i dalších pět členů posádky a 144 pasažérů.

Lufthansa už v minulosti všem pozůstalým vyplatila odškodné 10 000 eur (266 000 Kč) na osobu a dalších 25 000 eur (666 000 Kč) za každou oběť. Osm pozůstalých ale u soudu v Essenu požadovalo další peníze. Šlo jim také o objasnění dalších okolností případu a o přesné pojmenování zodpovědných osob. Poukazovali například na to, že Lubitz leteckou školu Lufthansy v roce 2009 informoval o problémech s depresemi, když na několik měsíců přerušil výcvik.

Německé aerolinky argumentovaly tím, že nemohly neštěstí předvídat, protože jim kvůli mlčenlivosti lékařů nebylo onemocnění Lubitze vůbec známo.

Německý soud dnes požadavky pozůstalých odmítl. Zpochybnil totiž, že žaloba směřuje vůči správné právnické osobě. Zdravotní dohled nad piloty ve výcviku podle něj není úkolem Lufthansy, ale státu.

Reklama

Doporučované