Hlavní obsah

Za záměnu léků v Zentivě potvrdil Nejvyšší soud podmínku

Jak zaměnit léky na tlak za léky na nervy? Popsala to obžaloba. Více v reportáži Seznamu ze září 2017.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pražské soudy vyměřily někdejšímu pracovníkovi Zentivy dvouletý trest s podmínečným odkladem na čtyři roky, podle verdiktu má také zaplatit Zentivě škodu 7,5 milionu korun.

Článek

Nejvyšší soud uzavřel případ záměny léků na výrobní lince ve farmaceutické firmě Zentiva.

Bývalému zaměstnanci farmaceutické firmy Zentiva Lukáši Bohanusovi potvrdil podmíněný trest za úmyslnou záměnu léků. Jeho dovolání odmítl.

Pražské soudy vyměřily Bohanusovi dvouletý trest s podmínečným odkladem na čtyři roky, podle verdiktu má také zaplatit Zentivě škodu 7,5 milionu korun. Vinu popíral.

Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání, odůvodnění zatím nezpřístupnil. O výsledku dovolacího řízení ČTK řekla Libuše Jungová, místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10, který případ řešil jako první instance.

Muž, který pracoval jako operátor lékové linky, podle obžaloby vložil v lednu 2016 originální blistr s lékem proti úzkosti Neurol do dvou krabiček od přípravku k léčbě vysokého tlaku Atram. Krabičky pak vložil do většího balení s prvním léčivem pro polský trh.

Případ byl odhalen v září 2016. Na záměnu se přišlo při kontrole zásilky v Polsku, zpočátku však nebyl zřejmý rozsah a charakter záměny, což si vyžádalo rozsáhlá opatření. Zentiva musela kvůli podezření, že některá balení obsahují jiné tablety, stáhnout některé léky od pacientů a ze zdravotnických zařízení.

Bohanusova obhajoba v minulosti tvrdila, že léky mohl vyměnit někdo jiný, například pracovník skladu. Podle soudů to ale nebylo možné.

Případem se zabýval i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který vyloučil, že by záměna mohla vzniknout kvůli technické chybě, naopak ji označil za selhání jednotlivce. Podle ústavu bylo kvůli záměně staženo přes 100 milionů balení léků, a šlo tak o největší podobný případ v Česku.

Reklama

Doporučované