Hlavní obsah

Za zavřenými dveřmi. Guvernér New Yorku čelí dalšímu obvinění z obtěžování

Foto: Profimedia.cz

Andrew Cuomo v únoru 2021.

Reklama

Newyorský guvernér Andrew Cuomo čelí dalšímu obvinění z obtěžování. Jde o dosud nejzávažnější tvrzení. V prostorách své rezidence údajně osahával asistentku.

Článek

Podle nejnovějších informací měl Andrew Cuomo předvolat svou asistentku do soukromé rezidence ve městě Albany pod záminkou pomoci s technickým problémem. A když se ocitli sami, zavřel dveře a začal jí sahat pod blůzu. Nejmenovaná žena je zatím poslední ze šestice, jež guvernéra New Yorku obvinila ze sexuálního obtěžování či nevhodného chování.

O nových podrobnostech výpovědi informoval ve středu večer list Times Union, který se zaměřuje zejména na dění v hlavním městě státu. Jméno obtěžované ženy neuvedl, odkazuje se však na zdroj, který má být se situací dobře obeznámen. Obviněním se už podle listu The New York Times zabývá státní prokurátorka, která dohlíží na vyšetřování kauzy.

„Nikdy jsem nic takového neudělal,“ vyjádřil se ještě ve středu Cuomo. To, že by se měl žen nevhodně dotýkat, popřel již minulý týden. Zároveň prohlásil, že ho mrzí, pokud se některé ženy kvůli němu cítily nepříjemně. „Podrobnosti této zprávy jsou trýznivé,“ uvedl guvernér s odmítnutím bližšího komentování kteréhokoliv z obvinění.

Formální trestní oznámení na guvernéra oběť nikdy nepodala, jak podle agentury AP informovala starostka města Albany Kathy Sheehanová. O vznesení obvinění se tak guvernér a jeho rada dozvěděli až tento týden od jiných zaměstnanců, informuje Times Union. Asistentka mimo jiné uvedla, že s ní Cuomo flirtoval a dotýkal se jí i při předchozích příležitostech.

Před středeční zprávou stála obvinění proti Cuomovi na vytváření nepohodlného pracoviště pro mladé ženy, a to jak prostřednictvím koketních komentářů, tak prostřednictvím nevyžádaného polibku. Pro Cuoma pracovalo celkem pět ze šesti žen, které o obtěžování dosud promluvily, poslední ze šestice se s ním měla potkat na svatbě kamaráda.

Jednou z obětí byla například Charlotte Bennettová, podle jejíž právničky jsou nejnovější obvinění „strašidelně podobná“ právě zážitku její klientky. Bennettovou měl během jednoho víkendu Cuomo předvolat do Kapitolu, aby mu pomohla s mobilním telefonem. Tam jí pak kladl otázky na její sexuální život či na to, jestli je nakloněna vztahu se starším mužem.

„Guvernérovo sexuální obtěžování, které hlásila Charlotte Bennettová, bylo jeho pomocníky pohřbeno a nikdy se řádně nevyšetřilo,“ uvádí právnička Debra Katzová ve svém vyjádření. „Kvůli tomu byla další mladá žena vystavena nebezpečí.“

Andrew Cuomo už třikrát zvítězil ve volbách na post guvernéra státu New York. Teď však čelí množícím se výzvám k rezignaci, které ale vytrvale odmítá. „Otevřeně řekl, že nerezignuje. Se vzrůstajícím počtem obvinění, která jsou velmi důvěryhodná, jsme v situaci, kdy si myslím, že by měla být vznesena ústavní žaloba,“ cituje AP demokratku Jessicu Gonzálezovou-Rojasovou, která se již dříve o rezignaci spolustraníka zasazovala.

Cuomovo chování na pracovišti momentálně vyšetřuje speciální tým vytvořený státní generální prokurátorkou Letitiou Jamesovou. Guvernér již vyzval zákonodárce i veřejnost, aby se závěry počkali na výsledky šetření.

Federální vyšetřovatelé se nyní zabývají také guvernérovým přístupem k pandemii koronaviru. Ve státě totiž mělo údajně dojít k tutlání skutečného počtu obětí covidu-19 v domech s pečovatelskou službou. Během toho měli guvernérovi vysoce postavení poradci zfalšovat loňskou zprávu o obětech a původně uvedený počet obětí nahradit nižším.

Reklama

Doporučované