Hlavní obsah

Spojenými státy se šíří nové mutace covidu-19, vlastní má i New York

Foto: Profimedia.cz

Očkovací místo v newyorském Brooklynu.

Reklama

Nová mutace covidu-19 šířící se v New Yorku zneklidňuje vědce. Podle odborníků může nová varianta v kombinaci s jihoafrickou mutací snižovat účinnost vakcín. Navíc není v USA jediná, vlastní variantu viru hlásí i Kalifornie.

Článek

Nová varianta s názvem B.1.526 se poprvé objevila ve vzorcích odebraných v největším americkém městě v listopadu. V polovině února pak nákaza touto variantou představovala asi jednu ze čtyř virových sekvencí, které se objevily v databázi genomových dat virů sdílené vědci. Novou mutací se aktuálně zabývají dva americké vědecké týmy.

Studii nové varianty vedenou skupinou vědců z Caltechu (Kalifornský technologický institut) zveřejnil vědecký server bioRxiv v úterý. Druhý výzkum, který provádějí vědci z Kolumbijské univerzity, je zatím neveřejný, uvádí deník The New York Times (NYT).

Žádná studie zabývající se variantou viru šířící se v New Yorku zatím neprošla odborným hodnocením ani nebyla publikována ve vědeckém časopise. Výsledky ale podle vědců naznačují, že rozsah rozšíření této varianty odpovídá realitě. „Není to nijak zvlášť dobrá zpráva,“ komentoval věc pro NYT imunolog z Rockefellerovy univerzity Michel Nussenzweig, který se ale zmíněného výzkumu nezúčastnil. „Ale vědět o tom je dobré, protože pak s tím můžeme snad něco dělat,“ dodal Nussenzweig.

Vědci z Caltechu objevili nárůst případů nakažených „newyorskou variantou“ B.1.526 zkoumáním mutací ve stovkách tisíc virových genetických sekvencí uložených v databázi GISAID, která poskytuje volný přístup ke genomovým datům chřipkových virů a koronaviru. „Existoval vzor, ​​který se neustále opakoval v oblasti New Yorku a který jsem navíc neviděl,“ cituje deník NYT výpočetního biologa Anthonyho Westa.

Spolu se svými kolegy West zjistil, že frekvence výskytu této varianty se zvyšuje ve dvou verzích: jednak dohromady s mutací E484K pozorovanou v Jihoafrické republice a Brazílii, o které se předpokládá, že pomáhá viru v odolnosti proti vakcínám, a také s mutací nazvanou S477N, která může ovlivnit, jak pevně se virus váže na lidské buňky. Do poloviny února tyto dvě verze dohromady představovaly asi 27 procent virových sekvencí v New Yorku uložených do databáze GISAID, uvedl West.

Vědci z Kolumbijské univerzity zvolili jiný přístup. Sekvenovali 1 142 vzorků od pacientů v jejich lékařském středisku. Zjistili, že 12 procent lidí s koronavirem bylo infikováno variantou, která obsahuje mutaci E484K. Pacienti nakažení touto variantou podle odborníků z Kolumbijské univerzity jsou oproti státnímu průměru o šest let starší, čímž zároveň roste pravděpodobnost hospitalizace. „Zachytili jsme případy ve Westchesteru, Bronxu a Queensu, dolní části Manhattanu a v Brooklynu,“ řekl The New York Times doktor David Ho z Aaron Diamond AIDS Research Center. „Zdá se tedy, že je tato varianta rozšířená a nejde o jediné ohnisko,“ dodává Ho.

Tým Kolumbijské univerzity kromě nákazy novou variantou identifikoval také šest případů nákazy tzv. britskou, dva brazilskou a jeden jihoafrickou mutací. Právě brazilská ani jihoafrická varianta dosud nebyla v New Yorku detekována. Varování před šířením všech těchto variant už vědci zaslali newyorským úřadům i Centru pro kontrolu a prevenci nemocí. V následujících dnech chtějí ve své práci pokračovat a sekvenovat až sto vzorků denně, aby tak mohli sledovat, jak se varianty rychle šíří.

Objev šíření nových variant je podle vědců oslovených deníkem NYT znepokojivý. Mutace E484K se nezávisle objevila v mnoha různých částech světa, což naznačuje, že nabízí viru významnou výhodu a usnadňuje šíření. „Varianty, které mají tuto výhodu, se budou mnohem častěji vyskytovat, zvláště když celková čísla budou klesat,“ citují NYT evolučního mikrobiologa z Pensylvánské státní univerzity Andrewa Reada.

Několik studií nyní ukázalo, že varianty covidu-19 obsahující mutaci E484K jsou odolnější vůči vakcínám než původní varianta viru. „Lidé, kteří se zotavili z covidu-19 nebo kteří byli očkováni, budou velmi pravděpodobně schopni tuto variantu porazit, o tom není pochyb,“ myslí si Nussenzweig. Mohou ale podle něj „mírně onemocnět“. Mohou také nakazit ostatní, a udržovat tak virus v oběhu, což by mohlo oddálit kolektivní imunitu, dodal Nussenzweig. Podle ostatních odborníků ale nebude dopad nových mutací tak výrazný, varují ale, že pravděpodobně bude nutné nadále vylepšovat vakcíny.

Potenciálně nakažlivější mutaci našli i v Kalifornii

Podle Nussenzweiga představuje varianta šířící se v New Yorku větší riziko než ta původem z Kalifornie. Rozšíření kalifornské varianty covidu-19 u více než 2 000 vzorků shromážděných v Kalifornii mezi zářím 2020 a koncem ledna vzrostlo z 0 na více než 50 procent, píše na základě dat vědců z Kalifornské univerzity v San Francisku vědecký časopis Science.

„Tato varianta je značně znepokojivá, protože naše data ukazují, že je nakažlivější, a je pravděpodobnější, že bude spojena s těžkým průběhem onemocnění a alespoň částečně odolná vůči neutralizujícím protilátkám,“ cituje Science hlavního autora studie Charlese Chiua z Kalifornské univerzity v San Franciscu.

Ve Spojených státech se kromě obou zmíněných variant šíří i ta britská, která se podle odborníků projevuje vyšší nakažlivostí. Aktuálně Spojené státy evidují podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí okolo 2 000 případů nákazy britskou mutací ve 45 státech. Do konce března může být právě ta britská převažující variantou covidu-19 na území USA, píše The New York Times.

Reklama

Doporučované