Hlavní obsah

Oběť znásilnění dostala méně peněz, protože je autistka. Nepřípustné, řekl soud

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dvanáctileté dítě znásilňované v psychiatrické léčebně má právo na vyšší odškodnění než 75 tisíc korun, které mu uznal pražský vrchní soud. V pátek o tom rozhodl Ústavní soud. Duševní onemocnění nemůže určovat výši náhrady, řekl.

Článek

Verdikt, který v pátek padl u Ústavního soudu, je podle oslovené advokátky důležitý precedent pro případy sexuálního násilí, protože tresty za tyto trestné činy jsou podle ní v Česku nízké.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudci uvedli, že dívka, jež byla opakovaně znásilňována přinejmenším jedním pacientem v psychiatrické léčebně, má nárok na vyšší odškodnění, než je 75 tisíc korun.

Nálezem se tak postavili proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Ten loni v červenci odůvodnil výši odškodného tím, že oběť není kvůli autismu a Aspergerovu syndromu schopná vnímat jako běžný dospívající.

„Toto tvrzení vrchního soudu rozhodně neobstojí. I kdyby stěžovatelka nebyla schopna plně chápat zásahy do svých práv, k nimž došlo při jejím opakovaném znásilnění, nesměla by tato skutečnost nikdy vést ke snížení náhrady, která jí bude přiznána,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Věc se tak vrací k pražskému vrchnímu soudu.

Podle rozhodnutí Ústavního soudu je suma odškodného „excesivně nízká“ a 75 tisíc ani neodpovídá částkám, které v podobných případech určil jako přiměřený Nejvyšší soud. Šlo o náhrady ve výši 300 a 400 tisíc korun, advokátka znásilňované dívky Lucie Hrdá požaduje 500 tisíc.

Nález Ústavního soudu Hrdá vítá. „Jsem ráda, protože z mého pohledu orgány činné v trestním řízení úplně ignorují, že někdo má nějaké psychické onemocnění či nějaký stav, který se nedá léčit. Vůbec neřeší, že i takový člověk může mít posttrauma. Často nám říkají, že znalec není schopen poznat újmu, když se oběť na psychiatrii léčila třeba dřív,“ popsala Hrdá pro Seznam Zprávy. V pátek u soudu ji zastupovala kolegyně Jana Krouman.

Násilí v Bohnicích

Dívka byla v roce 2018 opakovaně znásilňována po dobu dvou měsíců, a to přinejmenším jedním chlapcem. Hrdá tvrdí, že pachatelé byli ještě další dva. Případ se odehrál v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Podle Ústavního soudu i pražského vrchního soudu je nepochopitelné, že dítě bylo umístěné na chlapeckém oddělení. Dítě se totiž odmala neztotožňuje s mužským pohlavím a už v době hospitalizace vystupovalo jako děvče. „Zavřeli ji na klučičím oddělení, protože měla penis. Pachatelé ji ale brali jako dívku, už tak dávno vypadá a jmenuje se,“ řekla advokátka Lucie Hrdá.

Jako k dívce k oběti přistupuje Ústavní soud. „S ohledem na to, že se stěžovatelka pokládá za osobu ženského pohlaví, a nadto užívá neutrální jméno a příjmení, pokládá Ústavní soud za vhodné označovat stěžovatelku v ženském rodě, ačkoliv její právní pohlaví je mužské,“ uvedli soudci v nálezu.

Hrdá, která dlouhodobě bojuje proti nízkým trestům za sexuální násilí, doufá, že páteční rozhodnutí bude precedentem pro podobné případy. Duševně nemocní lidé jsou totiž podle ní často oběťmi znásilnění nebo zneužívání.

Reklama

Doporučované