Hlavní obsah

Za ztrátu americké válečné lodi může série chyb, uvádí vyšetřovací zpráva

Plavidlo kotvící na základně v kalifornském San Diegu hořelo více než čtyři dny.Video: AP

 

Reklama

Vedení americké armády obdrželo zprávu, proč se nepodařilo včas uhasit požár, který minulý rok zničil americkou výsadkovou loď.

Článek

Ve zprávě se uvádí, že za ztrátou lodi stojí řetězec několika selhání v reakci na požár. Pochybit mělo 36 námořníků, včetně pěti admirálů, píše sever BBC News.

Požár na lodi vypukl 12. července 2020, když bylo na palubě 160 lidí. Více než 60 členů námořnictva a civilistů bylo tehdy ošetřeno poté, co utrpěli lehká zranění, vyčerpání z horka nebo se nadýchali kouře. Ze žhářství byl letos v červenci obviněn příslušník amerického vojenského námořnictva.

Vyšetřovací zpráva uvádí, že za ztrátou lodi není úmyslné založení požáru, ale pozdní reakce, která umožnila, aby se oheň rychle rozšířil po celé lodi.

„Přestože požár vznikl žhářským činem, loď byla ztracena kvůli neschopnosti uhasit oheň včas,“ napsal velitel 3. flotily USA, viceadmirál Scott Conn, který na vyšetřování dohlíží.

Americká média tvrdí, že zpráva uvádí velký počet chyb, k nimž došlo v prvních minutách požáru.

Podle ní se vojákům, kteří požár zpozorovali, nepodařilo celých 10 minut upozornit ostatní členy posádky ani zapnout hasicí pěnový systém, který by zamezil rozšíření.

Jako další zjištěná pochybení zpráva uvádí minimální účast posádky na požárních cvičeních a malá znalost, jak v těchto krizových situacích postupovat. Námořníci tak nebyli řádně připraveni na danou situaci, což zapříčinilo i špatnou komunikaci a koordinaci s hasiči, kteří pomáhali s hašením ohně.

Plavidlo hořelo více než čtyři dny a nakonec muselo být kvůli rozsáhlým škodám vyřazeno. Jeho nahrazení vyšlo odhadem na čtyři miliardy dolarů (86 miliard Kč).

Zpráva dosud nebyla oficiálně v plném znění zveřejněna a není jasné, zda byl některý z 36 jedinců potrestán. Americké námořnictvo prozatím na dotazy novinářů nereagovalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované