Hlavní obsah

Záběry dokazují, jak v Minsku lákají migranty, ať jdou k polské hranici

Svět bez obalu: Na videu láká na minském náměstí neznámý muž migranty, aby se vydali k polským hranicím.Video: RFE/RL

 

Reklama

Kurdsky mluvící muž na videu pořízeném v hlavním městě Běloruska přesvědčuje běžence, že se cesty k bělorusko-polským hranicím nemusejí obávat.

Článek

„Nemusíte se bát. Ostatní už jsme převezli do lesa. Hodně jsme jim pomohli. Nebojte se. Přivážíme jim tam jídlo a mléko. Dá-li bůh, budou v našich myšlenkách, a dá-li bůh, pomůžeme jim,“ říká na videu muž kurdsky. Na běloruských hranicích se utábořily už tisíce migrantů, kteří tam strádají jak kvůli nedostatku jídla, tak i kvůli současným nízkým teplotám. Bělorusko popírá, že by tento přesun uprchlíků jakkoliv organizovalo.

Zveřejněná videa ale svědčí o opaku. „Velká část uprchlíků, kteří zde jsou, chápe, že Bělorusko používá uprchlíky jako zbraň proti Evropské unii, se kterou je v konfliktu,“ říká jeden z běženců, s nimiž hovořili reportéři Rádia Svobodná Evropa. „My ale doufáme, že díky ochraně lidských práv a práv uprchlíků Evropská unie v této bitvě přece jen ustoupí.“

Běloruské úřady zveřejnily své vlastní video. Zachycuje zraněné uprchlíky, které podle režimu Alexandra Lukašenka mají na svědomí polské bezpečnostní jednotky. Minsk tvrdí, že Poláci používají při zatlačování migrantů zpět přes hranici brutální násilí.

Podle neověřených zpráv od migrantů ale dochází k násilí vůči uprchlíkům i ze strany běloruských jednotek.

Fotogalerie z bělorusko-polské hranice:

+7

Reklama

Doporučované