Hlavní obsah

Záběry z ruského cvičení. Raketová chlouba doletěla do vzdálenosti pouhých 35 kilometrů

Ruské námořnictvo cvičilo v Bílém moři.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Ruské námořnictvo cvičilo v Bílém moři vypuštění balistických střel z jaderné ponorky.

Článek

Ruská jaderná ponorka Jurij Dolgorukij vyzkoušela v Bílém moři odpálení mezikontinentálních raket Bulava v salvě, tedy odpálení čtyř střel najednou. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na komuniké Severní flotily, k níž ponorka patří. Zmíněné čtyři rakety, které ponorka vypálila ponořená pod hladinu moře, „úspěšně zasáhly určené cíle na kamčatském polygonu Kura,“ jak uvedlo námořnictvo. 

Ruská agentura TASS o cvičení mluví jako o velmi povedeném. Podle zpráv serveru NBC ale proběhly testy jaderných raket už dvakrát, v obou případech byly velmi neúspěšné. Rakety se buď hned zřítily, nebo doletěly pouze do vzdálenosti 35 kilometrů. Ruské ministerstvo zahraničí takové informace popírá. Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov vzkázal lidem, aby věřili prezidentovi. Ten se nedávno chlubil novými raketami na jaderný pohon, které měly doletět prakticky kamkoliv.

Ponorka Jurij Dolgorukij a další dvě podmořská plavidla patří k prvním v sérii strojů třídy Borej, které tyto zbraně ponesou. Rusko v současné době staví dalších pět takových ponorek, jimiž chce postupně nahradit starší plavidla ještě sovětské výroby.

Bulava je raketou na tuhé palivo s doletem až 9300 kilometrů. Podle dostupných zpráv může současná verze nést šest jaderných hlavic, výhledově to však má být až deset. Síla každé hlavice může být podle některých zdrojů až desetinásobná ve srovnání s atomovou bombou, která zničila Hirošimu.

Reklama

Doporučované