Hlavní obsah

Začal hudební festival Colours of Ostrava. „Déšť vytváří speciální atmosféru,” láká šéfová

Multižánrový festival Colours of Ostrava bude hostit 141 hudebníků z celého světa.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Na hudebním festivalu vystoupí 141 hudebníků z celého světa. Mezi nimi je Pharrell Williams, Jessie J či Joss Stone. Program doplní divadelní představení, workshopy či diskuzní fórum Meltingpot.

Článek

Podle předpovědi má do čtvrteční noci vydatně pršet. Ředitelka festivalu je ale přesvědčena, že špatné počasí náladu festivalu nijak nezkazí. „Déšť vytváří specifickou atmosféru, včera večer se tady v zimě a v dešti jamovalo a bylo to skvělé. Program většinou zlikvidují jenom bouřky, a to nás teď asi nepotká. Lidé potřebují dvě věci, a to dobré boty a dobrou pláštěnku. Ti, kteří chtějí být suší, mohou navštívit budovu Gong, ve které vystoupí Vojta Dyk s jeho Mesiášem, taneční workshopy anebo celý Meltingpot,“ těší se ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Na mezinárodním diskuzním fóru Meltingpot vystoupí více než 180 řečníků z 25 zemí světa. Přednášet budou osobnosti z mnoha oborů od politiky přes kulturu, vědu, vzdělání, cestování, ekonomii až po osobní rozvoj. „Doporučila bych sobotní program v Gongu, který je celý věnovaný tzv. fake news. Přijede například šéfka zpravodajství BBC World News a expertka na ‚fake news’ Liz Corbin a také legenda CNN Jim Clancy,“ zve dramaturgyně fóra Meltingpot Petra Hniková. Z českých osobností vystoupí například spisovatel Jáchym Topol, chirurg Tomáš Šebek anebo youtuber Karel Kovář alias Kovy. Letos poprvé se na diskuzní fórum dostanou účastníci i bez lístku na festival. Šestnáct řečníků vystoupí v největším ostravském knihkupectví v Domě knihy.

Mezi hlavní hvězdy multižánrového festivalu patří například N.E.R.D. s Pharrellem Williamsem, který vystoupí s mnoha tanečníky. Norský producent Kygo na závěr festivalu přiveze veškerou možnou pyrotechniku. Koncertovat bude také Joss Stone, Jessie J či George Ezra. Kromě 140 hudebníků z celého světa se mohou návštěvníci těšit také na divadelní představení, workshopy, filmy a výtvarné aktivity. Festival myslí i na rodiny s dětmi. Pro ně je kromě programu nachystáno také hlídání dětí či plně vybavený stan pro kojení.

Sedmnáctý ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava přináší také mnoho organizačních zlepšení. Díky možnosti vyměnit vstupenky za identifikační pásku na více místech v Ostravě a v celém Česku očekávají organizátoři menší fronty u vstupní brány. Aby organizátoři návštěvníkům fronty ještě více zkrátili, postavili dvakrát větší vstupní bránu. Posílena bude MHD, do které je možno zakoupit zvýhodněnou festivalovou jízdenku, v noci budou vypravovány autobusy do stanových městeček.

Návštěvníkům se zdravotním znevýhodněním zajišťuje nadstandardní servis projekt Colours bez bariér. Letos nově nabídne zajímavé služby i těm se zrakovým a sluchovým postižením. Mezi novinky patří například příručka v Braillově písmu či hmatový plán areálu. Tlumočnice do znakového jazyka Amber Galloway Gallego bude tlumočit část koncertů Kensington, Jessie J a Joss Stone. Celý koncert Gipsy.cz bude tlumočit skupina Hands Dance. Tlumočeny budou také vybrané přednášky fóra Meltingpot.

Reklama

Doporučované