Hlavní obsah

Začal nový sluneční cyklus. Může ovlivnit GPS, letectví i rozvodnou síť

Foto: Pxfuel.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na konci minulého roku začal nový solární cyklus – vědci jej však odhalili teprve v úterý. Podobně jako minulý cyklus bude i tento vesměs klidný a svého vrcholu dosáhne za pět let.

Článek

Každých 11 let Slunce dokončuje cyklus buď klidné, nebo bouřlivé činnosti a začíná nový. Solární cyklus č. 25 začal oficiálně v prosinci 2019. Jeho datum však bylo oznámeno teprve v úterý – Slunce je totiž velice proměnlivé a výpočet počátku nového cyklu může trvat až 10 měsíců.

Server CNN uvedl, že těmto cyklům je důležité porozumět, jelikož vesmírné počasí způsobené Sluncem, jako jsou sluneční erupce a výron koronální hmoty, může ovlivnit elektrickou rozvodnou síť, satelity, GPS, letecké společnosti, rakety i astronauty pobývající ve vesmíru.

Vrchol za pět let

Solární cyklus 25 bude podle předpovědí velmi podobný tomu, který lidstvo zažilo za posledních 11 let. Předpokládá se, že další čas nejvyšší sluneční aktivity neboli solárního maxima, nastane v červenci 2025. Během této doby je možné, že sluneční erupce naruší komunikaci na Zemi.

Poslední maximum Slunce zažilo v roce 2014. I když byl předchozí cyklus 24 původně odhadován jako aktivnější, nakonec byl nejslabším cyklem za posledních 100 let. Přesto v červenci 2012 došlo k extrémní sluneční bouři, která naštěstí minula Zemi.

„Jenom proto, že jde o podprůměrný sluneční cyklus, neznamená to, že nehrozí extrémní vesmírné počasí,“ uvedl Doug Biesecker, spolupředseda a solární fyzik z NOAA Space Weather Prediction Center. Biesecker cyklus přirovnal k období hurikánů. Mnoho bouří sice nezasáhne pevninu, ale zbytek ji může dramaticky ovlivnit.

Výchozí bod: skvrny

Se sledováním sluneční aktivity vědcům pomáhají sluneční skvrny. Právě ty jsou výchozím bodem pro erupce a uvolňování energie a materiálu ze sluneční koróny do okolí. Na vrcholu nového cyklu se předpovídá asi 115 skvrn. Pro srovnání, minulý cyklus zahrnoval 112 skvrn, nadprůměrně aktivní cyklus by měl více než 200 slunečních skvrn.

„Udržujeme podrobnou evidenci několika drobných slunečních skvrn, které označují nástup a vzestup nového cyklu,“ vysvětlil Frédéric Clette z Belgické královské observatoře v Bruselu.

V průběhu cyklu bude Slunce přecházet z klidného období do velmi intenzivního a aktivního. Experti je sledují počítáním slunečních skvrn. Během vrcholu tohoto cyklu se magnetické póly Slunce obrátí a poté se hvězda opět zklidní.

Za uplynulý rok a půl bylo Slunce vesměs klidné a na jeho povrchu se skvrny sotva objevovaly. Solární minimum nastalo v prosinci 2019. Od té doby aktivita hvězdy pomalu roste.

V dubnu 2024 mohou obyvatelé Severní Ameriky spatřit úplné zatmění Slunce, které vědcům může umožnit lepší pozorování. Jak se bude blížit rok 2025, bude se aktivita zvyšovat.

Reklama

Doporučované