Hlavní obsah

Záchranář: S pacientem jsme zajeli za roh, aby to neviděla rodina. A čekali jsme

Pusťte si reportáž, v níž záchranáři popisují, jaké jsou jejich služby v době covidu-19.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie koronaviru ovlivňuje i některé záchranné služby v Česku. Pacienti si musejí na sanitku počkat déle. V některých krajích mají rekordní počty výjezdů. Situaci komplikuji nadále lidé, kteří si záchranku volají k hloupostem.

Článek

„Byl to pacient s covidem-19 a ještě jedním svým chronickým problémem. Naložili jsme ho, zajeli za roh, aby nás neviděli příbuzní, a 40 minut jsem tam čekali, až nám najdou místo v nemocnici. Bral jsem to špatně,“ říká záchranář M. ze Středočeského kraje.

„Stálo nás tam před velkou pražskou nemocnicí osm záchranek a čekalo se. Někteří i s pacienty. Takhle čekáme klidně 20 až 60 minut, než si přetížené nemocnice pacienty přeberou,“ říká záchranář D. z Prahy.

„Kolegové vyjeli v 6:55 a vrátili se poprvé na základnu ve tři. Vydrželi tam třeba deset minut, jenom rychle naházeli spotřebovaný materiál do auta a pokračovali dál. Pak se potkali s tou druhou posádkou ve tři čtvrtě na osm večer. My jsme stihli do odpoledne dvě krátké zastávky na doplnění materiálu,“ líčí záchranář K. z jihu Moravy.

Někdy se teď čeká na sanitku i hodinu

Televize Seznam mluvila s několika záchranáři ze tří míst Česka. Všichni se obávají postihu, redakce proto jejich jména nezveřejňuje. Shodně popisují, jak mají v posledních týdnech obrovské množství výjezdů a nejméně polovinu z nich kvůli covidu-19. Minulý týden zaznamenala jihomoravská záchranka rekordních 350 výjezdů za den.

„Oni měli po nějakých šesti sedmi výjezdech, z toho 80 % byli covid pozitivní, nebo covid suspektní, kteří se dodatečně potvrdili na ambulanci,“ popisuje záchranář K.

Špatná situace je v posledních týdnech i ve Středočeském kraji. „Nejen záchranná služba, ale i nemocnice mají omezené kapacity. Všechny nemocnice ve Středočeském kraji jsou přetížené. Není možné při nárůstu počtu výjezdů dodržet zákonnou dobu pro příjezd do dvaceti minut. Pokud máme prioritu tři a člověk není v přímém ohrožení života, tak musí počkat dvacet minut, někdy i hodinu,“ říká pro Český rozhlas Jiří Knor, ředitel středočeské ZZS.

To ostatně potvrzuje i záchranář M. „Lůžkové kapacity začínají být dost velký problém. Musíme velmi dobře posuzovat a třídit pacienty. To, co bych před rokem vezl na JIPku, teď vozím na standard. A co bych vezl na standard, kolikrát nechávám po zaléčení a zavodnění doma.“

Situaci komplikuje fakt, že si lidé volají záchrannou službu k hloupostem typu dlouhotrvající bolest zad či chtějí odvézt s covidem-19 na rentgen plic. Záchranáři jsou pak v neustálé permanenci. A to i v Praze, kde je situace z epidemického hlediska nejlepší. „Brzdím před nemocnicí s pacientem a už mi volá dispečink, ať sebou hodím. Že mají pro mne další výjezd,“ povídá jeden z pražských záchranářů.

Ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch však tvrdí, že zatím je situace vcelku normální. „Operujeme denně kolem 350 výjezdů, což je horní hranice našich kapacit, které známe. A není to nijak jiné v době covidu ani mimo covid. V posledních dnech vozíme šedesát až osmdesát covid pozitivních s respiračními příznaky.“

Zdravotníci v terénu však říkají, že jich je reálně víc, protože lidé se někdy bojí říct, že jsou nakažení. „Nevadí mi jet na covid-19. Vezmu si ‚atombordel‘ a masku. Ale vadí mi, že nám lidé zatajují, že jsou nakažení. A to i při vstupu do bytu. Přiznají to až později během vyšetření,“ podotýká záchranář M.

O tom, jak se v pandemii zdravotníkům žije, se dozvíte také v sobotních Večerních zprávách v 18:25 na TV Seznam.

Reklama

Doporučované