Hlavní obsah

Záchranné úvěry budou až od příštího týdne. Už teď se „stojí“ fronty

Foto: Profimedia.cz

Banky předpokládají, že žádosti o COVID III začnou přijímat od pondělí 25. května.

Reklama

Z reakcí největších českých bank vyplývá, že začnou žádosti o záruční program COVID III od svých klientů přijímat nejdříve v pondělí. Řada zájemců se už dopředu snaží úvěr předjednat.

Článek

Samotné vyřizování úvěrů podpořených z programu COVID III by mělo být podle oslovených bank otázkou několika minut. Ovšem zájemci o úvěr jištěný 150 miliardami korun od státu si i tak musí počkat. A to do příštího týdne na samotné spuštění programu.

Vyplývá to z reakcí oslovených komerčních bank, které budou na rozdíl od předchozích programů COVID přijímat žádosti namísto Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

„Příští týden vidíme pozitivně,“ řekl Seznam Zprávám František Bouc z tiskového centra České spořitelny.

„V pondělí se to má spustit,“ reaguje Zuzana Filipová, ředitelka komunikace Moneta Money Bank, s ještě konkrétnějším datem.

Podmínky se stále ladí

Obě banky zároveň potvrzují, že úvěry podpořené z programu COVID III chtějí pro své klienty poskytovat, ovšem do výzvy, kterou vypsala záruční banka, se ještě oficiálně nepřihlásily. Čas na to mají právě do pondělí.

„V momentě, kdy se přihlásíme, tak budeme schopní spustit i příjem žádostí pro zájemce o úvěr,“ vysvětluje Filipová, podle které Moneta Money Bank čeká ještě například na zpřesnění částky, kterou pro ně alokuje záruční a rozvojová banka. Očekávají přitom, že by se mohla odvíjet od tržního podílu.

„Dolaďují se poslední body smlouvy s ČMZRB,“ konstatuje František Bouc z České spořitelny s tím, že představenstvo banky by mělo ve čtvrtek COVID III schválit.

Klienti si už úvěry předjednávají

S jinou taktikou přišla Komerční banka. Podobně jako konkurenti se banka ještě nepřihlásila a předpokládá, že tak udělá do pondělí. Opět se podle mluvčího Pavla Zúbka diskutují poslední body smluvní dokumentace. Ovšem žádosti začne Komerční banka sbírat už s předstihem.

„Klienti se budou moci přes náš webový formulář hlásit do programu od středečního večera. Zároveň naši bankovní poradci jsou vybaveni informacemi a je možné se na ně obracet již nyní,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Zúbek.

I Moneta Money Bank uvedla, že už jedná se zhruba tisícovkou klientů, kteří o půjčku projevili zájem. Zároveň Zuzana Filipová upozorňuje, že přestože mají on-line formuláře, bude nutné o COVID III žádat na pobočce.

Redakci Seznam Zpráv potvrdila zájem o zapojení do programu COVID III i ČSOB. „Samozřejmě se zapojíme,“ řekl mluvčí Patrik Madle. Na konkrétnější reakci ohledně spuštění příjmu žádostí si ovšem vyžádal více času na odpověď.

Už minulý týden pak o připravovaném COVID III mluvil také šéf České spořitelny Tomáš Salomon, ten mimo jiné informoval o tom, že za poskytnutí státní záruky si bude Českomoravská záruční a rozvojová banka účtovat poplatek, který banky budou požadovat po klientech. Zároveň dopředu upozorňoval, že státní záruka úvěry zlevní, pravděpodobně na předkrizové hodnoty, ovšem stále bude platit, že banky úvěr neposkytnou všem podnikatelům.

Reklama

Doporučované