Hlavní obsah

Začíná kolotoč NHL. Co od zvláštního koronavirového play-off čekat?

Foto: Profimedia.cz

NHL se po více než čtyřech měsících vrací zpět do akce. Jak bude koronavirové play-off probíhat?

Reklama

Několikaměsíční hokejový půst je u konce. Dnes opět ožije nejlepší hokejová soutěž světa. Dohrávat se bude ve speciálním režimu. Co Pastrňáka a spol. čeká?

Článek

Koronavirem a protesty zasažená Severní Amerika se těší na obnovu nejlepšího klubového hokeje světa. Slavná NHL hlásí návrat se vší parádou. Tedy skoro. Liga se obnoví po několikaměsíční pauze a dohrávat se bude ve speciálním režimu. Soutěžní zápasy celky odehrají poprvé od 12. března.

Týmy měly několik týdnů času na přípravu. Ta začala pod ostrým dohledem vedení soutěže a za přísných hygienických podmínek v kanadském Torontu a Edmontonu. Města země javorového listu se na tři měsíce stanou posvátným místem pro všechny hokejové nadšence.

Metropole vzdálené od sebe 3 000 kilometrů totiž budou hostit i následnou dohrávku soutěže. Ve zvláštním režimu by se v Kanadě mělo dohrávat až do října, kdy jeden z týmů zvedne nad hlavu slavný Stanley Cup.

Vyhrát jednu z nejslavnějších sportovních trofejí planety ale tento rok bude těžší než kdy jindy. Do bojů play-off totiž letos mimořádně nezasáhne 18 týmů, jak bývá zvykem, ale hned 24.

Úvodní část restartu soutěže přitom bude rozdělena na dvě „fronty“. Na jedné se bude bojovat o nasazení do prvního kola play-off, druhá část soutěže bude kvalifikační.

Skupina o nasazení do úvodních sérií play-off se přitom bude týkat čtveřice nejlépe umístěných týmů z obou konferencí po základní části. Ty mají své místo v bojích o Stanley Cup jisté, jde jen o to, z jaké pozice do nich budou nasazeny.

Právě o tom rozhodne jednokolový turnaj mezi čtyřmi nejlepšími celky každé konference. Západní se bude dohrávat v Edmontonu (St. Louis Blues, Colorado Avalanche, Vegas Golden Knights a Dallas Stars), týmy Východní konference naopak odehrají zápasy v Torontu. (Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals a Philadelphia Flyers)

Souběžně s turnajem o umístění poběží i kvalifikační boje o play-off, které se budou týkat dalších 16 týmů. Ty si to mezi sebou rozdají v sériích na tři vítězná utkání o zbylých osm míst.

Soupeře jednotlivým mužstvům přitom určilo jejich postavení po předčasném ukončení základní části soutěže. Z toho důvodu se tak například pátý Edmonton (do boje o umístění postupovaly jen první čtyři týmy) na domácí půdě utká s Chicagem, které do kvalifikace play-off postoupilo z posledního možného místa. Stejným případem je tak z Východní konference souboj po základní části pátého Pittsburghu s dvanáctým Montrealem.

V obou kanadských městech se přitom budou hrát až tři zápasy denně. První hrací den nabídne už v šest hodin večer našeho času úvodní utkání série o postup do play-off mezi Carolinou, za kterou nastupují útočník Martin Nečas a brankář Petr Mrázek, s New Yorkem Rangers, jehož barvy oblékají útočník Filip Chytil s obráncem Liborem Hájkem.

Skupiny o umístění se rozehrají až v neděli. Na úvod české diváky čeká pikantní souboj Philadelphie Jakuba Voráčka s Bostonem Davida Pastrňáka. V dresu „medvědů“ by měl do akce naskočit i útočník David Krejčí. Naopak start Ondřeje Kašeho, toho času v karanténě, je takřka vyloučený.

Pochybnosti přitom kolovaly i okolo zapojení nejlepšího střelce základní části NHL Davida Pastrňáka. Rodák z Havířova totiž společně s Kašem měl po návratu z Evropy podstoupit čtrnáctidenní karanténu. V izolaci se ale společně připravovali na předměstí Bostonu, na což vedení kanadsko-americké soutěže reagovalo prodloužením domácí karantény o další dva týdny.

V celkovém součtu tak Pastrňák byl v izolaci téměř měsíc. „Musím říct, že 28 dní v karanténě bylo hodně složitých. Chtěl bych ale říci, že jsem za ten měsíc nebyl vůbec nemocný. Nemyslím si tak, že bych udělal něco vyloženě špatného. Ztratil jsem kvůli tomu čas na přípravu. Musel jsem být doma. Přijímám za to plnou zodpovědnost a je mi to líto. Teď jsem ale zpátky a cítím se dobře, to je důležité,“ upozorňoval český útočník.

To ostatně dokázal i v přípravném utkání s Columbusem, kdy vstřelil jedinou branku svého týmu a snižoval na 1:3. Nakonec Bruins prohráli rozdílem tří gólů, Pastrňáka ale trenér Bruce Cassidy chválil. „Vypadal výborně. Jeho výkon bych hodnotil vysokou známkou,“ odpověděl novinářům stručně pětapadesátiletý kouč.

Reklama

Doporučované