Hlavní obsah

Začala Mekka kapitalistického uvažování. Lépe se sleduje přes web, říká ekonom Sedláček

Ekonom Tomáš Sedláček o davoském fóru.Video: Silvie Friedmannová, weforum.org, AP, Reuters

 

Reklama

Ve švýcarském Davosu začalo každoroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Hlavními tématy letošního čtyřdenního setkání jsou globalizace a čtvrtá průmyslová revoluce.

Článek

Každoroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu začalo výzvou jeho zakladatele Klause Schwaba ke spolupráci. Davoského setkání, které se koná pod heslem Globalizace 4.0: Hledání globální architektury ve věku čtvrté průmyslové revoluce, se zúčastní špičky světové politiky, vrcholní manažeři, bankéři, podnikatelé, ekonomové a další elity.

„Toto setkání posoudí stav světa,“ uvedl Schwab. „Nacházíme se na křižovatce pro historii lidstva, nyní musíme utvářet budoucnost,“ dodal. Prohlásil rovněž, že globalizace by se měla více soustředit na člověka. „V současnosti se v jistém směru nacházíme v boji mezi roboty a lidstvem. Nechceme se stát otroky nových technologií,“ řekl.

Účast na davoské konferenci přislíbili mezi zhruba 3000 ohlášených hostů například čínský viceprezident Wang Čchi-šan, německá kancléřka Angela Merkelová, japonský premiér Šinzó Abe nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Z Davosu se stala ‚Mekka‘ kapitalistického uvažování,“ říká ekonom Tomáš Sedláček, účastník dvou minulých davoských fór. „Je ale lepší se na to dívat z domova přes webovou kameru, protože tam je takový nával lidí, nepříjemně se tam chodí mezi bezpečnostními kontrolami, velmi přísnými, které tam jsou každých pět metrů.“

Více se však před davoským fórem hovořilo o poměrně dlouhé řadě světových státníků, kteří účast na ekonomickém fóru odřekli. Chybět budou zejména kvůli aktuálním domácím problémům americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo britská premiérka Theresa Mayová.

Dnešní svět přitom potřebuje řešit velké množství problémů v době hrozící obchodní války, brexitu, obav z recese a geopolitického i geoekonomického napětí.

„Letošní ročník má jako hlavní téma Globalizaci 4.0, to by mě bavilo, protože to je opravdu důležité. My v Česku jsme trochu pozadu,“ dodává Sedláček.

Reklama

Související témata:

Doporučované