Hlavní obsah

Zadlužená obec žaluje stát. Chová se prý nemravně

Foto: wikimedia

Turovice považují požadavky státu za lichvářské.

Reklama

Jedna z nejzadluženějších obcí v tuzemsku, Turovice na Přerovsku, se rozhodla v pondělí podat žalobu na stát. Touto cestou se chce domáhat toho, aby se stát choval v souladu s dobrými mravy.

Článek

Obec do velkých finančních potíží dostala nedokončená stavba domu pro seniory z roku 2009, kvůli které musí státu vrátit nejen dotace, ale i penále. Z původního osmdesátimilionového dluhu má uhradit ještě přes 60 milionů korun. „Žalobu podá obec v pondělí k olomouckému krajskému soudu,“ sdělila právní zástupkyně obce Jana Zwyrtek Hamplová.

„Snažíme se prostřednictvím této žaloby přinutit stát, aby jednal v souladu s dobrými mravy a nechtěl po malé obci penále sto procent, což považujeme téměř za lichvu, a také, aby jí neubíral právo na samosprávu. Když jí tyto peníze sebere, obec je na 50 let paralyzovaná a nebude moci tuto samosprávu provozovat. Považujeme to za narušení jejích ústavních práv,“ uvedla Zwyrtek Hamplová.

Obec touto žalobou žádá soud, aby rozhodnutí státu zrušil nebo téměř zrušil nebo aby mu přikázal uzavřít s Turovicemi smlouvu, podle které se plnění výrazně eliminují. I podle advokátky je to neobvyklá cesta. „Ovšem já považuji za neobvyklé i to, že stát dává tak malým obcím tak obrovské dotace a pak na nich chce vydělávat sto procent penále,“ dodala advokátka s tím, že by se měl soud za obec postavit.

Potíže Turovic trvají už 14 let. Obec s 220 obyvateli v roce 2006 požádala o dotaci na výstavbu chráněných bytů pro seniory. Na stavbu měla vlastní zdroje ve výši 3,4 milionu korun a od státu získala dotaci 41,6 milionu korun. Roční rozpočet obce byl přitom tehdy milion korun. Stavbu domova kvůli vícenákladům však obec nedokázala zaplatit, firma odstoupila od díla a obci zůstala nedokončená stavba a tím i nesplněné podmínky dotace. Státu měla vrátit nejen dotaci, ale zaplatit i stoprocentní penále, tedy 83 milionů korun. Odvolání obce i žádosti o prominutí stát zamítl. O možnosti podání správní žaloby obec nevěděla.

Turovice se podle advokátky snažily získat finanční prostředky soudní cestou od dodavatelské firmy, ale po osmi letech soudního řízení nebyla úspěšná. Neúspěšná byla i snaha prodat nedostavěné byty přímým prodejem, i když měla obec zájemce. Povolena státem byla pouze dražba, která vynesla 18 milionů korun. Stát obci povolil splátky, ty však budou Turovice splácet desítky let. „Veškerý její majetek skončil v exekuci, a obec tak má jen dvě budovy, z nichž jedna je obecní úřad. Stát má tak obec zcela v ekonomických kleštích a de facto jí odebral právo na samosprávu na desítky let,“ uvedla lidovecká senátorka Jitka Seitlová, která se problémy Turovic dlouhodobě zabývá.

V žalobě obec navrhuje dva způsoby řešení. Soud by měl podle ní buď zrušit rozhodnutí státu jak o odvodu dotace, tak rozhodnutí o penále ve výši 100 procent, které označuje žaloba za lichvu, nebo navrhuje, aby soud přikázal státu uzavřít s obcí veřejnoprávní smlouvu ohledně snížení odvodu na 50 procent a penále minimálně o 95 procent.

Reklama

Doporučované