Hlavní obsah

Zadlužení Jablonce nad Nisou se za deset let snížilo na čtvrtinu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zadlužení Jablonce nad Nisou se za posledních deset let snížilo na čtvrtinu, a to přesto, že si v roce 2018 vzalo město úvěr 150 milionů korun na výstavbu pavilonu intenzivní péče v Nemocnici Jablonec.

Článek

Na začátku letošního roku dlužilo město 116 milionů korun, což je v přepočtu zhruba 2500 korun na obyvatele. Na konci letošního roku by mělo zadlužení klesnout na sto milionů, řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO).

Druhé největší město v Libereckém kraji ještě v roce 2011 splácelo 455 milionů korun, v dalších letech už se ale nezadlužovalo, své úvěry jenom splácelo. Na konci roku 2017 tak zadlužení kleslo na 75 milionů korun. Trend pak změnila výstavba nového pavilonu nemocnice, na který se nepodařilo získat dotace. Město si proto půjčilo. „Loni jsme ale doplatili velký úvěr 250 milionů korun z roku 2009,“ doplnil Kouřil. Díky tomu zaplatí letos Jablonec na splátkách úvěrů a úrocích jen zhruba 20 milionů korun místo loňských 45 milionů.

Opozice ale vedení města kritizuje za to, že ve větší míře nevyužívá velmi nízkých úroků a nepůjčí si na obnovu zanedbaného majetku. Zejména na obnovu městských bytů, z nichž by zhruba stovka potřebovala modernizaci. „My jsme ale v situaci, kdy na zastupitelstvu v březnu budeme rozhodovat o dopravním terminálu, který má rozpočet k půl miliardě korun. Pokud bychom rozhodli o výstavbě, tak to bude znamenat stovky milionů korun, které si budeme muset půjčit,“ řekl Kouřil.

Výstavbu dopravního terminálu v Kamenné ulici připravuje Jablonec už přes pět let. V budoucnu by měl propojit městskou a regionální autobusovou dopravu s tramvajovou a železniční. Součástí je i podzemní parkoviště zhruba pro 200 aut. Na začátku se náklady odhadovaly na 160 milionů korun, postupně ale narostly téměř trojnásobně na 460 milionů včetně DPH. Vedení města chce projekt přesunout do příštího programovacího období, obává se, že do poloviny roku 2023 ho nestihne dokončit. V takovém případě by Jablonec přišel o 200 milionů korun z fondů Evropské unie.

Reklama

Doporučované