Hlavní obsah

Jablonec už vyčerpal polovinu peněz na zimní údržbu

Foto: Lerma, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonec nad Nisou už vyčerpal polovinu z 20,5 milionu korun vyčleněných na zimní údržbu. Podle technických služeb napadlo do dnešního rána v podhorském městě od začátku zimy přes 133 centimetrů sněhu.

Článek

Zimní údržbu prodražuje odvoz sněhu z ulic, chodníků a křižovatek. „Technické služby už ho na skládku za městskou halou odvezly 680 tun,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Zima je ale zatím výrazně mírnější než ta v sezoně 2018/2019. Tehdy jen v lednu radnice za úklid sněhu utratila 13 milionů korun a celkově zimní údržba přišla městskou kasu na rekordních 25,3 milionu korun. Před dvěma lety v Jablonci do konce ledna napadly dva metry sněhu a radnice musela na pět dní vyhlásit kalamitní stav, když technické služby nedokázala přívaly sněhu zvládnout. Z ulic tehdy bylo nutné odvézt více než 8300 tun sněhu.

Jablonec udržuje letos v zimě 164 kilometrů vozovek, 64 kilometrů chodníků a kolem 20 kilometrů čtverečních parkovišť. Technické služby odklízejí sníh také ze 135 autobusových zastávek, 200 přechodů pro chodce včetně těch na silnicích státních a krajských a z 16 schodišť. Od února budou v souvislosti s novými trasami linek MHD zařazené do plánu zimní údržby i tři nové zastávky v ulici 28. října, v Liberecké ulici u divadla a také zastávka v ulici U Kostela.

V Libereckém kraji dnes znovu sněží, v Jablonci tak sněhu dál přibývá. „Je třeba odfrézovat hromady sněhu z rozhledových polí křižovatek do volných ploch, rozšiřovat profil vozovek tak, aby nebyl zahrnutý chodník,“ řekl vedoucí správy komunikací města Martin Černý. Odvozy sněhu zatím město zastavilo, ne všechny plochy se už ale podařilo zcela uklidit. Parkovací automaty ve městě jsou proto už více než týden vypnuté.

Reklama

Doporučované