Hlavní obsah

Žádné granáty. Běloruský kamion na Moravě vyzvedl stavební materiál

Foto: Foto: Twitter/Franak Viačorka

Do továrního areálu v Bojkovicích ve středu dorazil kamion s běloruským návěsem. Přijel pro hliníkovou pastu.

Reklama

Česká firma odmítla spekulace, že i přes zákaz EU vyváží do Běloruska armádní materiál.

Článek

Společnost Zeveta Bojkovice z Uherskohradišťska znovu vyvrátila spekulace, že nelegálně vyváží zbrojní materiál do Běloruska. Tamní režim autoritativního vládce Alexandra Lukašenka už týdny tvrdě zasahuje proti demonstrujícím lidem, kteří zpochybňují výsledky prezidentských voleb.

Na sociálních sítích od včerejška kolují fotografie, které zachycují kamion s běloruskou poznávací značkou, jak projíždí továrním areálem v Bojkovicích. Na sociálních sítích, například na profilu Bělorusové v Česku, se poté začalo spekulovat, zda nenakládal vojenský materiál.

Jak zjistily Seznam Zprávy, fotografie ze včerejška jsou sice autentické, ale kamion mířil do vedlejší společnosti Albo Schlenk. Zamířil tam pro hliníkovou pastu, která se používá ve stavebnictví. „Nejedná se o žádné nebezpečné zboží a nemůže být použité k žádným vojenským účelům. Nepodléhá embargům nebo zákazům vývozu. Obchodujeme s ním běžně,“ uvedla pro Seznam Zprávy jednatelka společnosti Nina Pavlíková.

Na fotkách je zachycené auto, které projíždí okolo podniku Zeveta Ammunition. Vedení společnosti se proti nepravdivým informacím ohradilo. „Z přiložených fotografií je zjevné, že tento kamion čeká na recepci sousedních společností Moravia Cans a Albo Schlenk. Opakovaně deklarujeme, že dodržujeme platné předpisy jak vnitrostátní, tak mezinárodní,“ uvedlo vedení společnosti na oficiálním facebookovém profilu. Zvažuje trestní oznámení.

Podle Albo Schlenk šlo o kamion s ruskou poznávací značkou a běloruským návěsem. Do Česka přijel ve středu odpoledne, k hranicím zamířil ve čtvrtek ráno. „Ruské firmy rády používají běloruské přepravce. Fotky jsou zkombinované tak, že kamion jel kolem vrátnice Zevety, protože máme společný příjezd. Vyfocený je ale za mostem na našem pozemku. Stříbrná hala vyfocená za kamionem je Moravie,“ dodala Pavlíková.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru zareagoval, že celou záležitost prověřily obě civilní služby a policie. Uvedl, že podle ředitele Bezpečnostní informační služby zmiňované vozidlo do areálu firmy Zeveta nevjelo a nakládalo materiál v jiné místní firmě.

Fotky granátů zavdaly spekulacím

Firma z východní Moravy už dříve odmítla, že při povolebním zásahu běloruská policie použila výbušky, které česká společnost vyrábí. Snímky zábleskových granátů s českými nápisy kolovaly na internetu. „Nejsme jediní výrobci zásahových výbušek a zaslané fotografie navíc vypadají jako evidentní přelep nespecifikovatelné věci. Proto odmítáme spekulace o původu zobrazené věci a případné zapojení do šíření či vytváření hybridních hrozeb a dezinformací,“ uvedla v srpnu firma.

Vedení podniku tehdy zdůraznilo, že firma žádný svůj výrobek nevyváží bez licence udělené Ministerstvem průmyslu a obchodu. „Nadto naše společnost do Běloruska neuskutečnila nikdy žádný vývoz vojenského materiálu,“ uvedlo vedení firmy.

Zákaz vývozu zbraní nebo vybavení do Běloruska, které by mohlo být použito k represím, přijala Evropská unie v roce 2011 kvůli porušování lidských práv. Od té doby jej každoročně prodlužuje.

Reklama

Doporučované