Hlavní obsah

Audience u královny byla v režii Alžběty II., včetně zpoždění. Přijala i Zemanovu dceru

Téma určuje královna. Žádné politické hovory, popisuje Cyril Svoboda průběh audience u Alžběty II.

 

Reklama

Audience u britské královny má přísná pravidla. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody smí témata hovoru určovat pouze Alžběta II.

Článek

Britská královna přijala českého prezidenta Miloše Zemana ke krátké audienci. Prezidenta doprovázely jeho žena Ivana a dcera Kateřina. Ceremoniál se zdržel zhruba o dvacet minut, Alžběta II. se totiž krátce před přijetím Miloše Zemana rozhodla navštívit místo tragického požáru v Londýně, kde ve věžáku zahynulo ve středu několik desítek lidí.

Prezident Zeman při audienci hovořil o desetitisících českých občanech, kteří nyní studují či pracují ve Velké Británii, a o tom, jaký bude jejich osud po britském odchodu z Evropské unie.

Královně přivezl dva dary. Brož s českými granáty a hedvábný šátek.

Po audienci prezident před novináři kritizoval britský soud kvůli osvobození útočníka, který loni v září v Londýně usmrtil českého občana. O tomto případu chce hovořit s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Přísná pravidla

Uklonit se. Počkat na podání ruky, stisknout jen lehce. A hlavně v žádném případě nemluvit o politice. Jen malý zlomek pravidel, které musel český prezident Miloš Zeman dodržet v pátek těsně před půl druhou odpoledne. V tu chvíli, s dvacetiminutovým zpožděním oproti původně ohlášenému programu, mu udělila soukromou audienci žena, kterou, byť jen formálně, uznává za hlavu státu pětina světové populace.

Dědictví středověku

Doslovný soubor pravidel pro setkání s Alžbětou II., královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, neexistuje. Nepsaná pravidla jsou ale velmi přísná a určují například i úhel, pod jakým má návštěvník královně podat ruku.

Podle Cyrila Svobody, bývalého ministra zahraničí České republiky a šéfa Diplomatické akademie, není divu, že se celá řada osobností dopustila v Buckinghamském paláci faux pas. Zařadili se mezi ně mimo jinými i oba manželé Obamovi. Přešlapu se dopustil v roce 2007 i prezident USA George W. Bush, který na britskou královnu mrkal.

Foto: Rex Features, Profimedia.cz

Prezident USA George W. Bush při setkání s britskou královnou Alžbětou II. v roce 2007.

Část pravidel královského bontonu má svůj původ v dobách, kdy byli králové neomezenými vládci s božskou autoritou. Je nepatřičné se jich dotýkat, podání ruky je privilegium, o kterém se tradovalo, že má zázračnou uzdravující moc.

Podle dřívějších pravidel by se měl host při ukončení návštěvy od královny vzdalovat couváním. Teprve po několika krocích se k ní smí otočit zády. Od této ceremonie se upouští a Miloše Zemana tak nečekalo couvání před královnou.

Žádné řeči o politice

Audience trvala přibližně patnáct minut. Dodržovala se při ní velmi přísná pravidla pro konverzaci s monarchou.

Host musí vždy čekat, až Alžběta II. sama zahájí rozhovor. Výlučně ona také určuje jeho téma. Za vyloženou nezdvořilost by bylo považováno, pokud by Miloš Zeman zavedl řeč na politická témata, například na otázku brexitu. Britská královna má být přísně apolitickou hlavou státu a podle tohoto se pravidla také přísně řídí.

Pět měsíců práce

Návštěvu v Buckinghamském paláci zorganizovala česká ambasáda ve Spojeném království. „Je to úspěch české diplomacie, ale také České republiky v Británii. Dohoda termínu trvala dlouhých pět měsíců,” popsal velvyslanec ČR ve Velké Británii Libor Sečka.

Prezident v rezidenci českého velvyslance v Londýně předal vyznamenání několika českým a slovenským veteránům, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF). Předal také diplom o jmenování do generálské hodnosti sedmadevadesátiletému Miroslavu Liškutínovi. Veteránům Zeman tlumočil blahopřání britské královny Alžběty II.

„Nesmírně si vážím českých vojáků, kteří bojovali v britských řadách - a mnoha z nich jsem udělil státní vyznamenání. Chtěl bych vyjádřit radost z toho, že to mohu učinit i dnes při příležitosti audience u Jejího Veličenstva," řekl Zeman při krátké ceremonii.

Podívejte se na video ze setkání Miloše Zemana s britskou královnou Alžbětou II.

Miloš Zeman se setkal s královnou Alžbětou II.Video: Jakub Říha

Jedním z vyznamenaných byl nyní i čtyřiadevadesátiletý letec Ivan Schwarz. „Cítím se fantasticky. Začínám mít takovou sbírku vyznamenání, že se Herman Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě," smál se před novináři. Dodal, že rozhodně hodlá žít přes sto let.

Českoslovenští piloti působící v RAF za druhé světové války sestřelili či silně poškodili 365 nepřátelských letadel, šest raket V1 a velké množství průmyslových, zbrojních i dalších objektů.

Reklama

Doporučované