Hlavní obsah

Zadní vrátka pro Sputnik? Očkovací novela znepokojila i vládní experty

Foto: SZ Michal Šula

Vakcín je v Česku nyní dostatek.

Reklama

aktualizováno •

Legislativní rada vlády má pochybnosti o čerstvém vládním návrhu zákona o očkovacích látkách. Není jisté, zda neumožní v Česku očkovat neregistrovanými vakcínami.

Článek

Vláda na pondělním jednání schválila novelu zákona o distribuci očkovacích látek proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) argumentoval tím, že novela je potřeba kvůli legalizaci vakcín, které Česká republika dostává darem.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Návrh ale vzbudil pochybnosti, a to přímo u vládních expertů na legislativu. Formulace v zákoně obsažená totiž umožňuje i výklad, že by se v Česku mohlo očkovat neregistrovanými vakcínami. Například ruským Sputnikem nebo čínským Sinopharmem.

Konkrétně jde o odstavec umožňující distribuci látek, které „jsou ve vlastnictví státu, a očkovací látka proti onemocnění covid-19 v nich obsažená odpovídá očkovací látce proti onemocnění covid-19 obsažené v léčivém přípravku, kterému byla udělena registrace podle nařízení (ES) č. 726/2004“.

Nejasné znění zarazilo Legislativní radu vlády, jejíž stanovisko je součástí vládního návrhu.

„Fakticky se tedy zřejmě jedná o léčivý přípravek, kterému nebyla udělena registrace podle nařízení (ES) č. 726/2004. Je nezbytné, aby předkladatel vyjasnil, na základě jakých skutečností by měly být takto vymezené léčivé přípravky použitelné v České republice,“ píší členové rady.

Fakticky se tedy zřejmě jedná o léčivý přípravek, kterému nebyla udělena registrace podle nařízení (ES) č. 726/2004.
Legislativní rada vlády při hodnocení novely zákona o vakcínách proti covidu-19

Rada zároveň upozorňuje, že se v takovém případě bude stále jednat o očkování léčivým přípravkem, který nebyl registrován Evropskou lékovou agenturou, a vláda vůbec nevyjasnila, jaký bude vztah tohoto očkování k vydávání takzvaného covid pasu.

„Uznání takového očkování pro volný pohyb bude zřejmě záviset na vůli jednotlivých členských států. O tom by zřejmě měl být očkovaný informován,“ stojí dál ve vyjádření.

Redakce poslala Ministerstvu zdravotnictví dotazy s žádostí o vysvětlení daného odstavce, na který upozorňuje i Legislativní rada vlády. Týkaly se především toho, zda na základě novely bude v Česku možné distribuovat třeba i vakcíny Sputnik V či Sinopharm. Ministerstvo v určeném čase nereagovalo, poslalo až reakci na již vydaný článek.

„Danou formulaci nevymyslelo Ministerstvo zdravotnictví, ale tento termín přesně odpovídá textu nařízení EU o digitálním certifikátu EU COVID a u těchto zahraničních očkování umožňuje vydat evropský covid pas. ‚Odpovídající‘ znamená, že jde o farmakologicky shodnou látku, ale v balení pro jiný trh s obchodním názvem pro jinou zemi a v tomto ‚komplexu‘ ji EMA neschválila. Komise na doporučení EMA totiž schvaluje celý komplex, tedy vč. balení, popisu balení, obchodního názvu apod. Do této kategorie tedy spadají jen očkovací látky Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen, nikoliv Sputnik V,“ napsal Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva.

Vláda návrh schválila v pondělí. Ministr Vojtěch ten den novináře informoval o tom, že chce, aby Poslanecká sněmovna zákon projednala co nejdříve a v legislativní nouzi.

Proti tomu bude nejspíš část opozice. O novele někteří poslanci ani nemají informace. „Že to schválila vláda, je výborné, ale žádný takový materiál jsme nedostali do zdravotnického výboru. Ještě včera jsem se ptal ministra veřejně, jestli připravují nějaké důležité zákony, které potřebují rychle schválit. Mlčel jako hrob,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen zdravotnického výboru Vlastimil Válek.

Podle něj není legislativní nouze v současné době potřeba a bude usilovat o to, aby se novela projednala řádně a bylo možné k ní dodávat i pozměňovací návrhy. Podle Válka končí platnost současného zákona v listopadu, a je tedy dost času ho řádně projednat. „Teď máme dostatek vakcín od Pfizeru, není proto důvod spěchat,“ dodal Válek.

Aktualizace: V článku jsme doplnili reakci Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované