Hlavní obsah

Sputnik u nás? Bez razítka ho nikdo nechce ani „do rezervy“

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Mělo by Česko nakoupit vakcíny Sputnik, aby byly v rezervě pro případ, že ruské očkování schválí evropské úřady? Zeptali jsme se.

Článek

Poznámka redakce: Text vznikl ještě před sobotním odhalením ruské stopy ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Ministr vnitra a prozatímní ministr zahraničí Jan Hamáček minulý týden avizoval zájem o ruskou vakcínu Sputnik V.

Odpůrci upozorňují na to, že používat neschválený ruský preparát je riskantní a že Rusko používá svou vakcínu jako nástroj hybridní války. Hamáček se dušoval, že očkovací dávky chce pouze „předjednat“. Aby byly dodávky k dispozici pro případ, že Sputnik schválí evropské úřady.

K Hamáčkově cestě se kriticky postavil premiér Andrej Babiš. Česko už podle něj nabídku na Sputnik má a s dalšími kroky se bude čekat na evropské razítko. Zeptali jsme se i dalších lídrů, zda by nakoupili Sputnik před tím, než bude schválen.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice SPOLU Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali lídry Trikolóry a Strany zelených. Předchozí díly najdete ZDE:

Využil byste nabídku Ruska na odkup několika stovek tisíc vakcín Sputniku? I třeba jen jako zásobu pro případ, že ji schválí EMA?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Pro nás není důležité, odkud vakcína je, ale jestli je bezpečná pro lidi a má prokazatelné výsledky. Pokud některá vakcína projde schvalovacím procesem EMA či SÚKL, splní tedy kritéria bezpečnosti, nemáme s jejím použitím problém. Jsme pro strategii 3D: vakcíny musí být dostupné, dobrovolné a důvěryhodné.

Andrej Babiš, předseda ANO

Nabídka pro Českou republiku už padla z ruské strany před několika týdny. Okamžitě bychom mohli nakoupit 300 000 dávek a potom každý měsíc asi 150 000 dávek. Prioritou je, aby vakcína byla pro naše občany bezpečná, a tak čekáme na schválení patřičnými orgány. V takovém případě bychom ji samozřejmě nabídli lidem, kteří o ni budou mít zájem. Podle mých informací však povolení EMA bude nejdříve v červenci. Dobrou zprávou ale je, že ve druhém čtvrtletí se i díky mému tlaku a skvělé práci šéfky komise Ursuly von der Leyenové, které jsem osobně poděkoval v SMS zprávě, bude situace s dodanými vakcínami podstatně zlepšovat.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice SPOLU

Zodpovědný premiér by především zajistil všechny vakcíny z EU, na které měla ČR nárok. Je neodpustitelné, že se to nestalo. Ani na podzim, ani teď, kdy premiér katastrofálně nezvládl bruselská jednání o navýšení dávek. Tance kolem Sputniku to mají jen zakrýt a odvést pozornost od toho, že vláda špatně připravila očkování. Používejme všechny vakcíny, které jsou bezpečné, mají schválení EMA, ať jsou odkudkoli. Hlavně rychle očkujme, jde bez přehánění o životy.

Michal Berg/ Magdalena Davis, spolupředsedové Strany zelených

Nevyužili. Rusko bohužel nedělá v geopolitice nic bez postranních zájmů. Viděli jsme to na Slovensku, kde se machinace se Sputnikem snažilo využít nejen Rusko, ale i Orbánovo Maďarsko pro prosazování své agendy. Nakonec to vedlo k pádu vlády. Evropská unie má své standardy, za které bychom měli být rádi a držet se jich. Obzvláště u tak důležité věci, jako je vakcína, není moudré tyto standardy obcházet. Ruská věda je v mnoha ohledech kvalitní, neměl by tak být problém, aby splnila všechny požadavky Evropské lékové agentury. Až pak se můžeme bavit o tom, zda má smysl tuto vakcínu kupovat.

Zuzana Majerová Zahradníková, předsedkyně Trikolóry

Předsedkyně Trikolóry na dotaz neodpověděla.

Reklama

Doporučované