Hlavní obsah

Zaha Hadid chtěla každé pondělí objevit Ameriku, říká žák slavné architektky. Teď se chystá změnit centrum Prahy

Výzva s Jakubem Klaškou: O práci pro slavnou architektku Zahu Hadid i přestavbě pražského Masarykova nádraží.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Superstar světové architektury Zaha Hadid si Jakuba Klašku sama vybrala za svého žáka. Když zemřela, byl to pro něj šok. V jejím studiu v Londýně teď připravuje projekt na přestavbu pražského Masarykova nádraží.

Článek

„Pro mě bylo ohromně zajímavé vrátit se tímto způsobem do Čech. Zaha určovala celou tvář toho projektu. Na území Masarykova nádraží jsme cítili potřebu vložit tam něco, co bude mít silný rukopis,“ komentuje Klaška práci na svém prvním projektu v České republice.

I přestavba Masarykova nádraží ale v Česku vzbudila kritiku. Třeba architektka Marie Švábová míní, že „nerespektuje pražské hodnoty“ a považuje projekt za „cizorodou zástavbu“.

„Člověk musí být na kritiku připravený. Teď tam dominuje dopravní infrastruktura, je tam kolejiště a magistrála. Chceme znovu objevit vazby, které v tom území jsou. Snažíme se propojit Prahu 1 s Karlínem a Florencí,“ říká Klaška.

V londýnském studiu Zaha Hadid Architects ale pracuje i na dalších projektech – v Číně, Spojených státech, na Blízkém východě i v Evropě (ukázky projektů uvidíte v úvodním videu).

„Zaha Hadid pro mě byla od začátku vizionářka. Vždycky chtěla přijít s něčím novým. Říkala, že pokud ji lidé dokážou předvídat, je to špatně. Teď už ty věci (Zaha Hadid zemřela v roce 2016, pozn. red.) nejsou tak expresivní, jsou sofistikovanější,“ popisuje Klaška trendy v londýnském studiu.

Jaké bylo jeho poslední setkání se Zahou Hadid? Měla ve svých projektech vždycky poslední slovo? A co by se podle Klašky mělo změnit v centru hlavního města?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované