Hlavní obsah

Záhada černobílého kožichu rozřešena. Pandy ho mají kvůli vybíravosti v jídle

Vědci přišli na to, proč mají pandy jedinečné zabarvení.

 

Reklama

Černé znaky na hlavě využívají pandy velké především ke komunikaci mezi sebou.

Článek

Panda velká, typická svým černobílým kožichem, je jedním z nejznámějších zvířat na planetě. Proč má ale toto jedinečné zabarvení? Vědci mají jasnou odpověď: Aby se mohla skrýt před predátory jak ve sněhu, tak ve stínu. Velké černé kruhy kolem očí od sebe pomáhají rozlišit jedince. To ale není všechno.

„Vysvětlení, proč má panda takto nápadné zbarvení, je v biologii dlouholetý problém. Je velmi těžké na to přijít, protože se jedná o unikátnost, žádný jiný savec nemá tuto podobu,” říká autor studie Tim Caro, profesor z Kalifornské univerzity.

Maskována ve sněhu i ve stínu

Caro se svými kolegy zkoumali fotografie pandy a 195 dalších druhů zvířat, včetně 39 poddruhů medvěda. Všímali si především zbarvení jednotlivých částí těla těchto zvířat a porovnávali je se stejnými částmi těla pandy. „To byl průlom ve studii, sledovat každou část těla jako nezávislou oblast,” řekl Caro. Nakonec došli k závěru, že bílé části pandy (obličej, krk, břicho a zadek) jí pomáhají maskovat se ve sněhu. Na rozdíl od černé barvy na končetinách, díky které se může schovat ve stínu.

Může za to bambus!

Za potřebou maskovat se v tak odlišných prostředích může stát vybíravost pand, co se týče jídelníčku. Pandy jsou známé tím, že se téměř výhradně živí bambusem. Z toho získávají málo živin a kalorií a nemohou si tak ukládat dost tuku na období zimního spánku. Musí proto zůstat aktivní po celý rok, ujít dlouhé vzdálenosti přes různé oblasti - od zasněžených hor až po tropické lesy, aby našly více bambusu.

„Panda velká není schopná línat dostatečně rychle, aby odpovídala každé oblasti. V důsledku toho vznikl kompromis, černobílá srst,” píší vědci ve studii. Dodali také, že černé znaky na hlavě nejsou využívány pro skrývání před predátory, ale spíše ke komunikaci.

„Vyhodnocování a vyhledávání tisíce obrázků, následná analýza více než 10 oblastí na obrázku z více než 20 možných barev, to byl opravdu Herkulovský výkon našeho týmu,” dodal spoluautor studie Ted Stankowich. „Někdy trvá stovky hodin odpovědět na to, co se jeví jako nejjednodušší otázka: Proč je panda černá a bílá?”

Reklama

Související témata:

Doporučované