Hlavní obsah

Záhada fotbalových přenosů. Proč někde zmizí umělá „atmosféra“

Foto: Profimedia.cz

Zápas Evropské ligy mezi Sevillou a Manchesterem United vysílala Česká televize bez umělých ruchů

Reklama

Leckterého diváka ČT Sport zaujalo, že veřejnoprávní televize vysílala Evropskou ligu bez přidaných ruchů. Na placené O2 TV Sport je najdou, ale pro změnu tu zase na webu či v aplikacích fanoušci fotbal často nemůžou naladit.

Článek

Něco je jinak, napadlo možná řadu televizních diváků, když v neděli večer usedli k přenosu ČT Sport ze semifinále Evropské ligy mezi Sevillou a Manchesterem United.

Audio stopu přenosu totiž vedle komentáře Jaromíra Bosáka tvořily „jen“ autentické zvuky ze stadionu, na který kvůli covidovým opatřením nesmějí fanoušci.

Leckdo už si přitom mezitím navykl na standard nabízený nyní placenými kanály, kde jak fotbalové duely Ligy mistrů, tak třeba i hokejové mače NHL nebo basketbalová klání v NBA doprovázejí uměle vytvořené ruchy, které divákovi alespoň zvukově zkoušejí nahradit atmosféru arén plných fanoušků. Byť v reálu je všude pusto a prázdno.

V přenosu ČT tahle umělá zvuková stopa s přidaným pískotem či skandováním fanoušků nebyla. Proč?

Veřejnoprávní televize tento fakt vysvětluje tím, že koupila práva na vysílání ve verzi, která umělou ruchovou stopu neobsahovala. Důležitou roli při výběru hrála pořizovací cena této alternativy.

„Zápasy Evropské ligy s umělou ruchovou stopou nevysíláme z toho důvodu, že licence na toto vysílání je podstatně dražší. Přesná čísla sdělovat nemůžu, ale náklady na vysílání s přidanou zvukovou stopou jsou až dvakrát vyšší oproti normálu,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport.

Při sledování duelu Evropské ligy na ČT sport tak diváci slyšeli vzájemnou komunikaci hráčů či instrukce trenérů. Stejně tomu tak bude i při vysílání zápasů nejvyšší české fotbalové soutěže na veřejnoprávní stanici. „Zvukovou stopu do vysílání zápasů Fortuna:Ligy v nové sezoně rovněž nemáme v plánu přidávat,“ doplnil šéf ČT sport.

Pro zajímavost: z víkendového I. kola bude ČT Sport vysílat duel, který v neděli od 18.30 kolo uzavře: Bohemians-Mladá Boleslav.

Ostatních osm zápasů každého kola bude vysílat placená televizní stanice O2 TV Sport, ať už v plně televizní nebo streamové kvalitě.

Ale vraťme se k evropským pohárům. Nedělní finále Ligy mistrů bude vysílat jak O2 TV Sport, tak ČT Sport.

A tady by výjimečně i na veřejnoprávní stanici mohla být umělá ruchová stopa přítomna. O2 TV totiž dá kolegům z ČT sport vybrat, zda chtějí na svém kanále vysílat variantu s umělými ruchy, či bez nich.

O2 TV Sport má totiž coby hlavní vysílatel Ligy mistrů v České republice možnost volby. A její diváci také. „O2 TV Sport nabízí divákům při přenosech Ligy mistrů dvě zvukové stopy, jedna je s ruchy fandění a s českým komentářem, druhá je bez ruchů a bez komentáře. Každý si může vybrat, jakou formu upřednostňuje. Jako hlavní vysílatel Ligy mistrů UEFA žádné poplatky navíc za výběr zvukové stopy neplatíme. Volba je čistě na nás,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí O2 TV Sport David Solnař.

Diváků placené O2 TV Sport však prioritně trápí jiný problém než možnost alternativní zvukové stopy. Vedení stanice opět musí řešit velký počet stížností od diváků, kteří měli v době vysílání přenosů Ligy mistrů problém přihlásit se do systému společnosti a neměli tak možnost vysílání sledovat nebo se jim zdařilo připojit se až v průběhu utkání.

„Potíže mohli zaznamenat někteří zákazníci, kteří se ke službě O2 TV přihlašovali přes aplikaci nebo web. Za vzniklé potíže se velmi omlouváme. Naši technici intenzivně pracovali na tom, aby potíže co nejdříve odstranili. Přesnou příčinu výpadku dnes už známe a na základě těchto poznatků jsme udělali maximum pro to, aby se situace již neopakovala,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv tiskový mluvčí televizní stanice.

Společnost O2 dříve technické problémy vysvětlovala přetížením aplikace. To nastávalo právě při přenosech Ligy mistrů. Zejména, když k nim v uplynulé sezoně nastupovala pražská Slavia.

Pandemie, která pouští diváky na zápasy jen v limitovaném počtu, každopádně přispěla sledovanosti O2 TV Sport i v souvislosti se zápasy domácí ligy.

„Zájem fanoušků o přímé přenosy z nadstavby nejvyšší tuzemské ligy byl vyšší, než tomu bylo v loňském ročníku. V průměru sledovalo zápasy 198 168 diváků, v nadstavbě 2018/2019 to bylo 127 161 diváků. Zaznamenali jsme také rekord ve sledovanosti Fortuna:Ligy, červencové derby Slavia – Sparta vidělo 322 129 diváků,“ přiblížil Solnař.

Šéf ČT sport Jiří Ponikelský naopak uvedl, že sledovanost domácí ligy jde na obrazovkách veřejnoprávní televize dolů. „Na ČT sport nemáme právo první volby. Nevysíláme tudíž tak atraktivní zápasy a sledovanost tak stále klesá.“

Anketa

Jaké vysílání upřednostňujete Vy?
S přidanými ruchy
57,4 %
Bez přidaných ruchů
42,6 %
Celkem hlasovalo 394 čtenářů.

Reklama

Doporučované