Hlavní obsah

Tým bez karantény? Zavedeme to pro celý český sport, říká Hnilička

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička hledá cesty, jak ve složité pandemické době uvolnit ruce celému českému sportu.

Reklama

Nejen ligoví fotbalisté, ale všichni čeští sportovci by se měli dočkat velké úpravy dosavadních předpisů spojených s bojem proti covid-19. „Při jednom nálezu nepůjde už žádný tým automaticky do karantény,“ říká Milan Hnilička.

Článek

Původně se zdálo, že půjde jen o mimořádnou výjimku z pravidla, kterou si pro sebe na základě velmi přísného manuálu a četných testování vyjednaly profesionální fotbalové kluby.

Ale není tomu tak. Jak osvětlil Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, je cílem nových opatření pomoci celému českému sportu, i na amatérské či mládežnické úrovni.

Až dosud platilo, že pokud se v nějakém sportovním týmu objevil u jednoho jeho člena pozitivní nález na covid-19, musel zbytek týmu prakticky automaticky na 14 dní do karantény. Tato situace je pro sport velmi svízelná, rozbíjí termínové listiny, ubírá soutěžím na regulérnosti.

Dnes dopoledne tedy proběhlo jednání předsedy vlády Andreje Babiše, vládního zmocněnce Romana Prymuly, hlavní hygieničky Jarmily Rážové a náměstka ministra zdravotnictví Jana Marounka s bossy několika ligových fotbalových klubů (více zde). Ti si z něj odnesli příslib, že dojde k zásadní změně.

Když bude někdo ze sportovců pozitivně testován na covid-19, projdou jeho spoluhráči kontrolním testem - a pokud bude negativní, budou moci nadále nerušeně sportovat.

A tento princip má být platný pro celý český sport. „Zejména samozřejmě pro sporty kolektivní, kterým dosavadní nastavení komplikovalo život nejvíc,“ říká Milan Hnilička, jenž byl pondělnímu jednání ve Strakově akademii pochopitelně také přítomen.

Ale všechno nepůjde změnit jednoduše ze dne na den a bez dalších podmínek. „Fotbalisté byli v těch přípravách nejdál, mají už zavedený manuál, vycházející z doporučení UEFA, probíhá u nich velmi časté testování,“ rekapituluje Hnilička.

„Hokej má manuál také rozpracovaný, minulý týden jsem mluvil i se zástupci dalších sportovních svazů. Takže něco podobného, po dohodě s hygieniky, samozřejmě, budeme chtít zavést prakticky všude,“ říká Hnilička.

„Je nám jasné, že na amatérské úrovni nemají kluby tolik možností na uplatňování přísných manuálů a nemají tolik prostředků na testování. Ale zase nehrají své soutěže tak často jako profesionálové. Každopádně je naším cílem uplatnit tu variantu, která nevytváří automaticky karanténu pro spoustu lidí, co nejplošněji, do všech pater sportu,“ říká Hnilička.

Když to uvedeme na příkladu: Když se nakazí basketbalová dorostenka, která hrává středočeský přebor v basketbalu, měl by platit podobný postup, jako když bude mít pozitivní nález prvoligový fotbalista. „Přesně tak,“ říká Hnilička. „A ten postup je následující: Po pozitivním nálezu jedince se všichni spoluhráči a členové realizačního týmu nechají otestovat. A pokud budou všichni negativní, můžou normálně nadále trénovat a sportovat.“

Manuály, které by měly být uplatněny ve všech sportech, by měly předpokládat průběžné testování. „Samozřejmě tu četnost musí stanovit hygienici a musí asi nějak odpovídat realitě,“ říká Milan Hnilička.

Ten potvrdil i to, že se hledají způsoby, jak ze strany státu pomoci i profesionálnímu sportu nahradit alespoň částečně škody, které mu způsobila limitující covidová opatření, zejména ohledně omezené návštěvnosti sportovních utkání.

„Ve středu mě čeká schůzka s Dušanem Svobodou, předsedou Ligové fotbalové asociace, a s Alešem Pavlíkem za hokejovou Asociaci profesionálních klubů. Mají k tomu zpracované tabulky a přehledy, budeme o věci debatovat. Musíme najít nějakou vhodnou metodiku, jak prostředky rozdělovat. Patrně ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Každopádně je jasné, že k tomu použijeme dosud nevyčerpané peníze z dotačního programu COVID Sport,“ upřesnil Hnilička.

Reklama

Doporučované