Hlavní obsah

Fotbalu slíbili zvláštní karanténní režim. Řeší se 400 milionů a víc lidí

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda (vlevo) si spolu s Jaroslavem Tvrdíkem, šéfem Slavie, může gratulovat. Od premiéra dostali přísliby velké pomoci profesionálnímu fotbalu.

Reklama

Mise fotbalových bossů k premiéru Babišovi byla úspěšná. Dostalo se jim příslibu, že i při nákaze jednoho člena týmu nebudou muset ostatní do karantény. A také slibu finanční náhrady od státu za prázdná hlediště stadionů.

Článek

Všechno ještě musí projít Radou pro zdravotní rizika. A dočkat se i finálního schválení od hlavní hygieničky. Nicméně od premiéra Andreje Babiše dostali fotbaloví bossové, kteří se v pondělí ráno dostavili do Strakovy akademie, příslib, že by se při dodržování speciálního manuálu mohli účastníci českých profesionálních soutěží ve fotbale vyhnout plošným týmovým karanténám.

„Ano, takhle výstup z toho jednání chápu, věřme, že to tak i celé dopadne,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Na jednání se dostavil s Jaroslavem Tvrdíkem (Slavia), Tomášem Paclíkem (Plzeň), Františkem Čuprem (Sparta) a Ludvíkem Karlem (Liberec). Z pohárových zástupců chyběl jen Jablonec, kde šéfuje trestně stíhaný Miroslav Pelta.

Na druhé straně stolu seděl premiér Andrej Babiš, šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, vládní zmocněnec Roman Prymula, hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zdravotnictví Jan Marounek.

Fotbalisté argumentovali tím, že když funguje stávající nastavení, tedy jeden nakažený = celý tým do karantény, rozbíjí to termínovou listinu ligy, znehodnocuje soutěž. A zejména ohrožuje start týmů v evropských pohárech, který pro ně znamená zásadní a ničím nenahraditelný příjem v řádech stamilionů korun.

„Třeba druholigová Chrudim má teď kvůli jednomu nakaženému celkem 53 lidí v karanténě,“ podotýká Dušan Svoboda.

Nové nastavení by mělo přinést opravdu zásadní změnu. Zatímco pro běžnou veřejnost se patrně chystá zkrácení povinné karantény kontaktů nakaženého ze 14 dní na 10, v českém profesionálním fotbale podle všeho do karantény po úspěšném protestování nebude muset nikdo, kdo není přímo nakažen.

„Debatovali jsme o manuálu, kterým jsme už ve fotbale zavedli velmi přísná opatření. Při jeho striktním dodržování by hygienici pro fotbal mohli připustit tento speciální režim,“ říká Svoboda.

Manuál vycházející z bundesligového vzoru už v českém profesionálním fotbale zavedli na jaře. Spočívá mimo jiné v tom, že se hráči při zápasech pohybují v zóně, do které smí jen velmi málo osob s čerstvým testem.

Při cestách na zápas jezdí fotbalisté dvěma autobusy, aby každý mohl mít vlastní sedadlo, na hotelech bydlí tak, že je vždy jen jedna osoba na pokoji. A podobně.

Od startu nové sezony jsou nařízeny testy. K prvoligovému zápasu smí nastoupit jen osoby, které nemají test na covid-19 starší tří dnů, k druholigovému nesmí být starší měsíc. A pochopitelně musí být negativní.

Zprvu se zdálo, že se novinka bude týkat jen českého profesionálního fotbalu, tedy I. a II. ligy. Posléze ale Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, upřesnil, že se týká celého sportovního prostředí.

Fotbal postupuje s hokejem „v koalici“ ve věci snahy navýšit opět limity pro počet diváků na stadionech. A zejména získat finanční náhrady za příjmy, jež klubům ušly v souvislosti s covidovými opatřeními vlády.

V současnosti platí, že na fotbalovém stadionu může být nejvýše 1000 diváků v jednom odděleném sektoru, na hokejovém polovina.

Na moderním fotbalovém stadionu Slavie tak může být nejvýše celkem 5000 diváků rozdělených do pěti oddělených sektorů s vlastní toaletou a podobně.

„Otázka diváků se na dnešním jednání jen pootevřela. Za kluby bychom byli rádi, kdyby vše směřovalo k tomu, aby mohly být stadiony zaplněny z padesáti procent. Ale tady budou jednání ještě dlouhá,“ podotýká Svoboda.

Více se debatovalo o způsobu, jakým by mohl stát pomoci i oblasti profesionálního sportu ve věci saturování finančních škod, jež mu například limity pro počet diváků v hledištích přinášejí.

V zákulisí se hovoří o tom, že by se v Národní sportovní agentuře mělo pro tyto účely najít 400 milionů korun.

„Nechtěl bych specifikovat jakoukoli částku, ale podstatné bylo, že jsme od premiéra Andreje Babiše zaznamenali podporu tomu, aby se i oblasti profesionálního sportu nějaké náhrady škod dostalo,“ říká Dušan Svoboda.

Nyní bude třeba legislativně dořešit, zda budou tyto prostředky moci plynout přímo z Národní sportovní agentury, nebo zda se vypsání dotačního programu přesune na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Každopádně bychom byli rádi, kdyby se program vypsal k 1. září,“ říká Dušan Svoboda.

Reklama

Doporučované