Hlavní obsah

Záhada vyřešena. Policie dopadla zloděje přes 500 let starých dokumentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: PETR NOVOTNÝ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ke krádeži mělo dojít v pražském archivu loni na začátku roku.

Případem krádeže vzácných sbírek se zabývá pražská policie. Škoda dosáhla do výše bezmála jednoho milionu korun.

Článek

Pražským policistům se po více než roce a půl podařilo vyřešit případ neobvyklé krádeže, ke které došlo v pražském archivu.

Loni na konci ledna zjistili místní pracovníci, že byly ukradeny dvě archiválie, které pocházejí z období kolem roku 1500. Odcizeny byly z devátého patra budovy.

Při následné důkladné inventuře zaměstnanci narazili na to, že archiv přišel o mnohem více. Zmizel prvotisk žaltáře Beatus vir, který byl vydán v Norimberku kolem roku 1477.

Dále pak prvotisk traktátu Tractatus contra perfidiam aliquorum Bohemorum od Hilaria Litoměřického z roku 1485 nebo svazek Flores doctorum pene omnium z roku 1575.

Policistům se nyní podařilo dopadnou pachatele. „Ve věci kriminalisté zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého muže, který je podezřelý z trestného činu krádeže,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Muž v archivu pracoval jako ostraha. Škoda, kterou měl krádeží způsobit, byla nakonec vyčíslena na téměř jeden milion korun.

„Knihy nebo písemnosti následně skončily za zlomek ceny v antikvariátech,“ doplnil Daněk.

Policistům se však podle něho podařilo větší část z nich zajistit a vrátit zpět do depozitáře.

Doporučované