Hlavní obsah

Záhadným prvním nakaženým Čechem v Tokiu je nenaočkovaný lékař výpravy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Odebírání vzorku na LOH v Tokiu po příletu do Japonska.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že prvním Čechem s pozitivním testem na koronavirus po příletu na olympiádu v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček. ČOV jeho identitu potvrdil. Voráček se před LOH nenechal naočkovat proti covidu-19.

Článek

Česká výprava na hrách v Tokiu má zatím čtyři nakažené. Plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, dalšího člena beachvolejbalového týmu, trenéra Simona Nausche a nejnověji stolního tenistu Pavla Širučka. Další dva olympionici čekají podle ČOV na výsledek potvrzovacího PCR testu.

Totožnost první osoby z české výpravy, která měla pozitivní test hned po příletu do Tokia vládním speciálem, byla ale zatím utajovaná. Český olympijský výbor tehdy pouze uvedl, že šlo o člena realizačního týmu.

Seznam Zprávy z několika zdrojů zjistil, že jde o lékaře Vlastimila Voráčka. Ortopeda, který působí například v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře. Voráček je také dlouholetým lékařem českého fedcupového týmu.

Český olympijský výbor doteď identitu prvního nakaženého tajil. „Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi,“ uvedl ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi na dotaz Seznam Zpráv. U Perušiče s Nauschem ČOV ihned zveřejnil taky informace, zda jsou dotyční očkovaní proti covidu-19.

Shrnuto. Prvním Čechem nakaženým koronavirem na olympiádu v Tokiu je lékař, který mohl být coby zdravotník už několik měsíců očkovaný vakcínou proti koronaviru. Zdroje Seznam Zpráv potvrdily, že lékař vakcinaci nepodstoupil.

„Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ dodává Alföldi za ČOV.

Ve vládním speciálu z Prahy do Tokia bylo s lékařem Vlastimilem Voráčkem několik sportovců, včetně Perušiče se Širučkem, který si kvůli pozitivnímu testu na covid-19 na olympiádě nezahraje. Stejným strojem cestoval i Simon Nausch.

Podle informací Seznam Zpráv mají navíc další spolucestující obavy, aby jim ještě také nevyšel pozitivní test, a proto nevycházeli v olympijské vesnici v posledních dnech ze svých pokojů.

Během letu do Tokia, kterým se do dějiště her dopravil lékař Voráček a reprezentanti, ne úplně všichni pasažéři dodržovali přísná epidemická pravidla. Na tuto okolnost se Seznam Zprávy ptaly zástupců ČOV i účastníků letu.

Připravujeme pokračování případu

Reklama

Doporučované