Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Problémový domov pro seniory. A soud vrátil dítě matce

Záhady Josefa Klímy z 28. 1. 2021: Senioři jsou tam jen mašiny na peníze, tvrdí bývalé pečovatelky. Malý Frederik se konečně vrací ke své matce – soud zrušil rozsudek o odebrání. A glosa hudebníka Lipa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Ve východních Čechách, pár kilometrů od Litomyšle, v prostorách bývalého vojenského objektu, funguje Domov seniorů. Jmenuje se Pohodlí. Tento název ale výrazně kontrastuje s realitou. Je to patrné už v okamžiku, kdy projedete vstupní bránou a před vámi se objeví omšelá budova, která evidentně nedoznala žádných změn celá desetiletí. Podle svědectví několika žen, které v tomto zařízení pracovaly, je ale daleko zásadnější to, co se děje za zdmi domova. Co na situaci v zařízení říká Krajský úřad v Pardubicích, pod který Pohodlí spadá? Zabývá se někdo stížnostmi na špatné zacházení se seniory? Jaká je budoucnost Pohodlí a jeho klientů? Natáčela Marcela Sobotková.

V druhé reportáži se vracíme ke kauze o odebrání malého Frederika matce. Jsou lidská dramata, která reportérovi zůstanou ležet na srdci víc než tzv. velké kauzy. Ona taková osobní křivda, která výrazně ovlivní život jedince, bolí víc než ukradené stamiliony státu. Když se tu křivdu povede napravit právě díky našim reportážím, také to daleko víc potěší. Jeden z těchto případů, který jsme sledovali víc než rok, konečně minulý týden dospěl ke šťastnému konci. I když šťastnému prozatímně, protože rozsudek ještě nenabyl právní moci. V čem kritizuje práci OSPODu obecně exprezidentka Unie soudců Daniela Zemanová? Připouští si nějakou vinu pracovnice OSPODu, která celý případ spustila? Příběh zrekonstruoval Josef Klíma.

Součástí pořadu Záhady Josefa Klímy jsou tradičně i glosy. Tentokrát své zamyšlení připojil hudebník Lipo.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované