Hlavní obsah

Zahrada se zvířaty v Pardubicích měsíce zajišťuje provoz z darů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pohádková zahrada v Pardubicích, která se stará převážně o opuštěná hospodářská zvířata, nemá už měsíce příjmy ze vstupného. Kvůli protiepidemickým opatřením tam nemohou návštěvníci.

Článek

„Její chod tak udržují dary a finanční příspěvky. Zahrada třeba nyní připravuje dobročinnou aukci,“ řekla provozovatelka Romana Vojířová.

„Nám vyschl hlavní zdroj příjmů, což bylo vstupné, a fungovalo to, než přišla epidemie. Loni jsme měli sbírku, pak byly dva běhy pro Pohádkovou zahradu. Teď na Facebooku spustíme dobročinnou aukci věcí, které nám lidé darovali,“ řekla Vojířová.

Z darů a vybraných peněz se daří organizaci provoz udržet. Zahrada potřebuje seno, granule a další stravu pro zvířata. Platí také veterinární ošetření. „Lidé hodně nosili dárky před Vánocemi, teď nosí hodně pečivo, ale toho tolik nezkrmíme, potřebujeme hlavně seno a granule, pečivo je jenom doplněk,“ řekla Vojířová.

V zahradě je kolem 190 zvířat, z 90 procent jsou zachráněná z nevhodných podmínek. Menší se v chladném počasí uchylují dovnitř objektu, kde se topí. U kamen tráví prasnice Oliva skoro celou zimu. A uvnitř jsou v klecích například různé druhy papoušků. Někteří mají deformovaná křídla nebo přišli chovatelskými chybami předchozích majitelů o končetiny.

Ostatní zvířata jsou ve výbězích nebo kotcích, některá, jako například koně a oslík, mají volný pohyb po celém areálu. Dva menší poníci jsou v areálu teprve chvíli. Zvykají si ve výběhu na nové prostředí. U původního majitele byli pořád uvázaní.

Bez pomoci dobrovolníků, kteří zvířata krmí nebo jim mění podestýlku, se zahrada neobejde. Dobrovolníci se starají stále o stejnou skupinu zvířat, která si na lidské společníky zvyknou a akceptují je. „Bez dobrovolníků bychom to nezvládli. Je tady hodně práce,“ řekla Vojířová.

„Zvířata mám ráda, doma mám morče, dva psy. V zahradě se starám o králíky, morčata nebo ježka. Dělám, co je potřeba, krmení, úklid. Jezdím taxíkem, chodit sem je pro mě relax,“ řekla dobrovolnice Martina.

Zahrada je u přírodní lokality Červeňák, dřív tam sídlila armáda. Do několika let se bude muset stěhovat, protože část území koupil developer, který tam v budoucnu postaví bytové domy. Provozovatelé proto jednají s městem o vhodné náhradě.

Reklama

Doporučované