Hlavní obsah

AfD po protestech zaznamenala největší propad v průzkumech za dva roky

Foto: Shutterstock.com

V Německu i nadále pokračují protesty proti krajní pravici.

Reklama

Alternativa pro Německo ztrácí kvůli protestům preference, přesto je druhou nejsilnější politickou silou v zemi. Experti ale upozorňují, že tempo propadu je nejrychlejší za poslední dva roky.

Článek

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) začala v průzkumech veřejného mínění ztrácet podporu. Ačkoli nadále zůstává po konzervativní unii CDU/CSU druhou největší politickou silou v zemi, tempo propadu je podle odborníků rychlé. V Německu se už několik týdnů proti AfD a krajní pravici každý den konají demonstrace, které podle prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera mohou být budíčkem pro demokratický střed společnosti.

Aktuální průzkum agentury Insa pro nejprodávanější německý deník Bild slibuje AfD 21,5 procenta hlasů. To je stále vysoké číslo ve srovnání s vládní sociální demokracií (SPD) kancléře Olafa Scholze, která má 13,5 procenta. Před týdnem ve stejné sondáži měla ale AfD 23 procent, která si držela od poloviny loňského prosince. Navíc mezitýdenní propad o 1,5 procentního bodu je pro AfD největší za poslední takřka dva roky.

„Demonstrace proti AfD podporuje 37 procent Němců. Nyní se ukazuje jejich dopad,“ řekl šéf Insa Hermann Binkert. Poznamenal, že podle průzkumů si 57 procent Němců nedokáže vůbec představit dát Alternativě pro Německo hlas. Demonstrace proti pravicovému extremismu se v německých městech konají každý den, nejsilnější pak bývají o víkendech. O uplynulém víkendu vyšly do ulic statisíce lidí, což němečtí politici včetně kancléře oceňují. Důvodem jsou především utajená jednání pravicových sdružení v Postupimi ohledně deportací milionů přistěhovalců z minulého roku.

Pokles popularity AfD zaznamenal i průzkum agentury Forsa, ve kterém strana tento týden dosáhla 20 procent. Před týdnem měla ve stejné sondáži 22 procent a v polovině prosince 23 procent. Velkým testem obliby AfD budou nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu a především zářijové zemské volby v Sasku, Durynsku a Braniborsku, kde je AfD zatím nejsilnější stranou.

Scholz, který už počátkem ledna označil účastníky postupimské schůzky za fanatiky s asimilačními fantaziemi, tento týden uznal, že za špatný obraz je spoluodpovědný. „Jako spolkový kancléř nesu za vládu odpovědnost. Tečka,“ řekl týdeníku Die Zeit. Na dotaz, zda jde o sebekritiku, odpověděl, že ano. Německá média to označila za vzácné uznání vlastních chyb.

Reklama

Doporučované