Hlavní obsah

Afghánistán na cestě do minulosti. Ženy cítí beznaděj, část pedagogů končí

Foto: Profimedia.cz

Afghánská studentka odchází z Institutu vyššího vzdělávání Mirwais Neeka v Kandaháru. Pořízeno v prosinci 2022.

Reklama

Ženy a dívky v Afghánistánu již od úterý nemají možnost vzdělávat se na univerzitě. Nesouhlas proto vyjadřují na ulicích. Podporují je i muži.

Článek

Afghánské veřejné i soukromé školy obdržely od ministerstva pro vyšší vzdělání v úterý dopis, který jim nařídil bez prodlení zamezit studentkám v přístupu k univerzitnímu vzdělání.

Rozhodnutí islamistického hnutí Tálibán, které stojí v čele země, odsoudilo mezinárodní společenství. Nesouhlas ale v zemi zmítané několika krizemi projevují i běžní Afghánci a Afghánky.

Beznaděj a zděšení

„Jsem v šoku. Cítím beznaděj, protože celá generace, polovina populace, je vyloučená ze vzdělání,“ popsala svoje pocity pro německý server Deutsche Welle (DW) studentka Univerzity Ghor v západním Afghánistánu Nazifa Zakiová.

Zděšení prožívá Massouda, studentka z Kábulu a původem z provincie Džovzjan. „Toto rozhodnutí Islámského emirátu je nespravedlivé,“ říká.

„Proč musíme být vždycky my ty oběti? Afghánistán je chudá země, ale ženy v této zemi se smířily s chudobou vedle všech ostatních problémů, a přesto musí trpět,“ řekla pro britskou BBC další nejmenovaná afghánská studentka.

Rozhodnutí Tálibánu tak pro Afghánky znamená novou realitu. Ženy a dívky mohou nově navštěvovat školu jen do šesté třídy základního vzdělání. Ve čtvrtek byly nicméně podle DW v některých afghánských městech poslány ze školy domů i dívky z prvního stupně.

„Ve společnosti, kde polovina obyvatel nemá přístup ke vzdělání, zůstane obyvatelstvo chudé a závislé na mezinárodním společenství,“ okomentovala dění Šaharzád Akbarová, bývalá předsedkyně Afghánské komise pro lidská práva a lidskoprávní aktivistka pro DW.

Rozhodnutí Tálibánu nicméně vyvolalo i protesty. Například při těch v Kábulu bylo zadrženo pět žen, informovala ve čtvrtek britská BBC. Další ženy pro britské médium uvedly, že je prorežimní složky v ulicích bily. Vidět byly v afghánských ulicích i slogany „všichni, nebo nikdo“ nebo „vzdělání pro všechny“.

Nesouhlas vyjadřují i muži a chlapci. Například skupina mladých mediků se v průběhu zkoušky v učebně zvedla a na protest proti rozhodnutí ji opustila.

Studenti univerzity Nangarhár na východě Afghánistánu se následně shromáždili před univerzitou a protestovali několik hodin.

Nesouhlas vyjadřují i pedagogové. Někteří přestali pracovat, jiní dali výpověď. Podle britské BBC asi 50 profesorů z veřejných i soukromých škol se rozhodlo v reakci na rozhodnutí Tálibánu z práce odejít.

Jedním z prvních byl i Obaidullah Wardak, který učil na katedře matematiky v Kábulu. „Nemohl jsem se s tím smířit, chtěl jsem projevit solidaritu,“ řekl DW. I když prý pochybuje, že by Tálibán rezignace odradila, doufá, že podobně se zachová mnoho dalších.

Tálibán při nástupu k moci sliboval umírněnost, za poslední rok ale významně omezil práva a svobody afghánských občanů, obzvlášť žen a dívek, a začal se vracet k tvrdému uplatňování práva šaría a některým praktikám obvyklým za jeho tvrdé vlády v 90. letech minulého století. Tehdy byly běžné veřejné popravy, bičování a kamenování odsouzených.

Reklama

Doporučované