Hlavní obsah

Akční hvězda Van Damme jako sibyla. Za sucho se mu kdysi smáli

Foto: Profimedia.cz

Belgická akční hvězda Jean-Claude Van Damme v letech své největší slávy.

Reklama

Když slavný herec utrousil, že za 20 nebo 30 let už nebude voda, stal se jeho výrok terčem vtipů a parodií. „Měl pravdu,“ říkají dnes hořce Francouzi.

Článek

Francie zažívá už třetí vlnu veder a sucha během jediného léta. Teploty se v zemi galského kohouta pohybují okolo 35 stupňů, vrchol má přijít na konci týdne.

„Mluvíme o vlně vedra, která trvá 15 dní, což je velmi dlouho,“ řekl stanici Franceinfo François Jobard, meteorolog z Météo France.

Na konci minulého týdne se zcela bez vody ocitla asi stovka obcí.

Francouzi si v této souvislosti vzpomněli na už letitý rozhovor s belgickým hercem Jeanem-Claudem Van Dammem, který v roce 2010 vyvolal značný posměch. Na sociálních sítích se nyní opět objevilo video, jež je ukázkou z dokumentu „Od Jeana-Clauda k Van Dammovi“, který odvysílala televize TF6. Van Damme v něm provází skupinku novinářů po posilovně a v jednu chvíli se zastaví, aby se napil z lahve vody, kterou mu někdo podá. „Zbožňuju vodu, za dvacet nebo třicet let už nebude. Doufám, že se tak nestane,“ poznamenal.

Jeho věta se rychle stala kultovní, mnozí vtipálci ji s gustem parodovali, vyráběli s ní samolepky, a dokonce ji i tiskli na trička, připomíná francouzská mutace serveru Huffington Post.

Jeden satirický účet s názvem Odpočet předtím, než nebude voda, zveřejňuje každý den hercovu větu.

Nyní se ale situace obrátila – ukázku z dokumentu sdílí na twitteru stovky uživatelů a dříve vysmívaného herce označují za vizionáře a člověka, který upozorňuje na hrozící nebezpečí.

Přečtěte si o letošním suchu

A to pociťuje Francie čím dál více. Tento týden meteorologové neočekávají žádné významnější srážky, což ještě zhorší současné sucho na většině území.

Region PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) sice dostane nějakou vláhu z bouřek, ty ale mohou podle meteorologa Jobarda zlepšit situaci jen místně: „Velká většina země zůstane beznadějně suchá,“ konstatoval.

K vysoušení půdy přispívá kromě horka i slunečné počasí a vítr ze severovýchodu. Jak připomíná Météo France, letošní červenec byl vůbec nejsušším červencem v historii a druhým nejsušším měsícem od počátku měření.

Reklama

Doporučované