Hlavní obsah

Aktivisté: Na COP28 narostl počet lidí napojených na výrobu fosilních paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Klimatický summit COP28 se letos koná v Dubaji.

Reklama

Počet delegátů na klimatické konferenci COP28, kteří mají vazbu na fosilní průmysl, se letos zečtyřnásobil, ukazuje studie. Důvodem jsou dle aktivistů nejen přísnější podmínky registrace, ale také snaha lobbistů jednání ovlivnit.

Článek

Více než 2400 účastníků klimatické konference COP28 v Dubaji je zástupci uhelného, ​​ropného a plynárenského průmyslu a souvisejících organizací, informuje BBC. Data analyzovala skupina Kick Big Polluters Out sdružující několik organizací bojujících za zlepšení klimatu.

Na COP28, největší klimatickou konferenci v historii, se celkově zaregistrovalo přibližně 97 tisíc politiků, diplomatů, novinářů a aktivistů. Počet lidí spojených s fosilním průmyslem se od loňského zasedání v Egyptě navýšil čtyřikrát. Částečně tomu tak je kvůli striktnějším podmínkám registrace, kdy účastníci musí nově přiznávat detaily svého zaměstnání.

Podle aktivistů ale toto zpřísnění není jediným důvodem zvýšeného počtu přítomných lobbistů. „Tato jednání mají přinést pokrok v odstranění fosilních paliv. Zástupci fosilního průmyslu tady jsou, aby tento proces co nejvíce ovlivnili,“ je přesvědčen George Carew-Jones z Kick Big Polluters Out.

Právě budoucnost fosilního průmyslu je klíčovým tématem letošního summitu. Prezident konference Sultan al-Džabúr usiluje o uzavření dohody, která by fosilní paliva omezila. On sám je ale v tomto ohledu kontroverzní osobou, jelikož je ředitelem firmy Adnoc, státní ropné společnosti Spojených arabských emirátů. Na konferenci se dokonce musel ohradit proti nařčením, že neuznává některé vědecké závěry ohledně fosilních paliv.

Reklama

Doporučované