Hlavní obsah

Američané sestřelili další raketu jemenských rebelů, směřovala k jejich lodi

Foto: Shutterstock.com

Proti jemenským rebelům v Rudém moři operují Spojené státy společně s Velkou Británií.

Reklama

USA a jejich spojenci zahájili operaci Ochránce prosperity 18. prosince. Jejich cílem je zabezpečit bezpečnou a neomezenou plavbu v oblasti Rudého moře a Adenského zálivu.

Článek

Americká armáda v neděli odpoledne sestřelila raketu, kterou směrem k její lodi USS Laboon v Rudé moři vypálili povstalci z Jemenu. Regionální velitelství americké armády CENTCOM to uvedlo na sociální síti X. Američané v posledních dnech na pozice húthíjských rebelů opakovaně útočili.

Americká armáda uvedla, že raketa byla vypálena v 16:45 (14:45 SEČ). Zničilo ji americké letadlo. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Húthíové, kteří ovládají velkou část Jemenu, včetně metropole Saná, od listopadu útočí na obchodní lodě v Rudém moři. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě.

Aby útoky ustaly, zasáhly USA v posledních dnech proti řadě zařízení povstalců na území Jemenu.

Koalice proti Húthíům

  • Americký ministr obrany Lloyd Austin dal v průběhu prosince 2023 dohromady původně desetičlennou koalici, jejímž cílem je chránit námořní trasu přes Rudé moře.
  • Lodě plující v oblasti se opakovaně – od listopadu 2023 – stávaly terčem útoku jemenských šíitů – Húthíů. Jemenští povstalci své akce zdůvodnili válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října.
  • Kromě USA a Británie jsou členy koalice například Francie, Itálie, Kanada, Nizozemsko; arabské státy zastupuje Bahrajn. Ke koalici se pak přidala například i Austrálie.
  • 12. ledna 2024 koalice zaútočila na základny Húthíů pomocí stíhaček a válečných lodí.

Reklama

Doporučované