Hlavní obsah

Američané tvrdí, že zhatili hackerskou operaci ruské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rusové se podle ministerstva spravedlnosti nabourali do více než tisícovky routerů.

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti informovalo, že Spojené státy se spojenci zmařili ruskou hackerskou operaci.

Podle něj vojenská rozvědka GRU infikovala škodlivým softwarem více než tisíc routerů pro domácnosti a malé podniky. Za operací podle něj stála speciální jednotka GRU, označovaná jako „Útvar 26165“.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ukradená data a malware z routerů na základě soudního příkazu smazal. Rusko tak přišlo o schopnost přístroje dál používat, aniž by to ovlivnilo fungování přístrojů, dodal resort.

Ředitel FBI Christopher Wray na bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že akce byla součástí širší snahy zastavit ruské kybernetické operace vůči USA a jejich spojencům včetně Ukrajiny. Podle serveru The New York Times upozornil, že Moskva se dál zaměřuje na kritickou infrastrukturu, jako jsou podvodní kabely a průmyslové řídicí systémy.

Minulý měsíc FBI podle dostupných informací zmařila podobnou operaci z Číny. I Peking se podle Wraye ve svých kybernetických schopnostech zlepšuje.

Reklama

Doporučované