Hlavní obsah

Američané znali detaily Prigožinova plánu. Před Kyjevem je tajili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Andrey Sayfutdinov, Shutterstock.com

Voják se sochou klauna u cirkusu v jihoruském Rostově na Donu, který se stal jedním z míst obsazených během víkendové vzpoury vagnerovců.

Reklama

Americká rozvědka měla informace o tom, že vagnerovci v Rusku plánují zahájit vzpouru. Sdílela je však jen s několika vybranými spojenci. Na Kyjev přitom USA apelovaly, aby se nenechal vtáhnout do vnitřních záležitostí Ruska.

Článek

Spojené státy věděly, co šéf Vagnerovy armády chystá. Informace se však rozhodly držet v tajnosti. S odkazem na zdroje obeznámené se situací o tom informoval server CNN.

Americká rozvědka podle nich získala detailní informace o plánované vzpouře proti ruskému armádnímu velení pod taktovkou Jevgenije Prigožina, majitele ruské žoldnéřské armády. Věděla, kde přesně vagnerovci zasáhnou i jak budou postupovat.

Podělila se o ně však jen s několika málo vybranými spojenci, například s britskými představiteli. Na širší úrovni NATO se o chystané vzpouře nemluvilo. Uvnitř samotných Spojených států o ní byli informováni pouze čelní představitelé administrativy a několik vysoce postavených členů Kongresu.

Někteří představitelé NATO údajně rozhodnutí Washingtonu nesdílet s nimi zpravodajské informace zklamalo. Podle zdrojů serveru CNN ale USA neměly na výběr. Jejich zveřejněním by totiž mohly riskovat prozrazení mimořádně citlivých zdrojů a metod.

O chystané vzpouře dopředu nevěděl ani Kyjev. Americká rozvědka mu prý informace nesdělila proto, že měla strach, že by mohly padnout do rukou nepřítele.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Spojené státy obvinil, že doufaly v úspěch vzpoury, a proto informace o její přípravě držely v tajnosti.

Americký prezident Joe Biden ovšem v pondělí zdůraznil, že USA ani jejich spojenci nemají s Prigožinovou vzpourou nic společného. Americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová uvedla, že víkendové události Washington vnímá jako ruskou vnitřní záležitost.

Neprovokujte, vzkazoval Západ Kyjevu

Podle nejmenovaného západního představitele, se kterým se taktéž spojil server CNN, spojenci v sobotu na ukrajinské představitele apelovali, aby během vzpoury neútočili na ruské území.

Báli se prý toho, že by Moskva takové činy měla za napomáhání Prigožinovi a narušování suverenity země.

„Spojenci varovali Ukrajince, aby situaci neprovokovali. Využívejte příležitostí na ukrajinském území, ale nenechte se zatáhnout do vnitřních záležitostí ani neútočte na útočné vojenské prostředky uvnitř Ruska,“ citoval zdroj požadavky západních představitelů.

Prigožin v pátek obvinil ruskou armádu z ostřelování pozic vagnerovců, a oznámil, že vyráží „na pochod spravedlnosti“ na Moskvu proti vedení ruských ozbrojených sil. Své tažení ale žoldnéři po méně než 24 hodinách zastavili a stáhli se.

Reklama

Doporučované