Hlavní obsah

Američané ztratili letoun F-35 bez pilota, prosí veřejnost o pomoc s hledáním

Foto: Lockheed Martin

Stíhací letoun F-35 (ilustrační snímek).

Reklama

Americký pilot se v neděli po nehodě katapultoval ze stíhačky F-35. Nyní je v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný. Po letounu však není ani stopy.

Článek

Americké vojenské úřady vyzvaly veřejnost, aby jim pomohla pátrat po stíhačce, která se ztratila z dohledu někde nad Jižní Karolínou poté, co se její pilot katapultoval.

Pilot námořní pěchoty se v neděli odpoledne po „nehodě“ bezpečně zachránil z letounu F-35B Lightning II nad městem North Charleston, oznámily podle deníku The Guardian americké vojenské orgány.

Okolo druhé hodiny odpolední pilot s padákem bezpečně přistál v North Charlestonu. Následně byl převezen do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný, oznámili lékaři.

Orgány nyní vyšetřují, proč se letec katapultoval. Po zmizelém letounu úřady pátrají na základě jeho předchozí trajektorie zejména v oblasti dvou jezer, Moultrie a Marion, které leží severně od města North Charleston.

Vojenští představitelé v nedělním příspěvku na sociálních sítích požádali veřejnost o pomoc s lokalizací stroje.

„Jak se sakra dá ztratit F-35? Jak to, že neexistuje sledovací zařízení a my žádáme veřejnost, aby našla stíhačku a odevzdala ji?“ reagovala na výzvu vojenských úřadů o pomoc veřejnosti místní kongresmanka Nancy Maceová.

Letadlo a pilot patřili k 501. stíhací výcvikové letce námořní pěchoty se základnou v Beaufortu nedaleko atlantického pobřeží Jižní Karolíny. Pilot druhé stíhačky F-35, která v té době byla ve vzduchu, se vrátil na základnu v pořádku.

Reklama

Související témata:

Doporučované