Hlavní obsah

Americká basketbalistka prosí z ruského vězení Bidena o pomoc

Foto: Profimedia.cz

Americká basketbalistka Brittney Grinerová byla zadržena 17. února na moskevském letišti. Tamní úřady tvrdí, že v kufru převážela konopný olej.

Reklama

Americká basketbalistka Brittney Grinerová je držená v Rusku už déle než čtyři měsíce. V pondělí přišel americkému prezidentovi dopis, ve kterém sportovkyně žádá o pomoc. Píše, že má strach, že už se do Ameriky nikdy nevrátí.

Článek

„(Když) tu sedím v ruském vězení, sama se svými myšlenkami a bez ochranné ruky své ženy, rodiny, přátel, olympijského dresu nebo jakýchkoli úspěchů, děsím se, že bych tu mohla být navždy,“ stojí v dopisu, který Brittney Grinerová adresovala americkému prezidentu Joe Bidenovi.

Hráčka americké profesionální ligy ženského basketballu WNBA Grinerová byla zadržena na moskevském letišti Šeremetěvo 17. února, pouhý týden předtím, než Rusko odstartovalo invazi na Ukrajinu. Ruské úřady uvedly, že v jejím zavazadle našly konopný olej a že se sportovkyně dopustila trestného činu pašování drog.

V současné době probíhá soudní proces. Pokud by byla Grinerová shledána vinou, v ruském vězení by mohla strávit až deset let.

Americké úřady tvrdí, že basketbalistka byla zadržena neprávem a vyzývají k jejímu okamžitému propuštění. Přestože nic nenasvědčuje tomu, že by zadržení Grinerové souviselo s ruskou invazí na Ukrajinu, američtí představitelé se obávají toho, že se basketbalistka stala obětí rostoucího napětí mezi velmocemi.

Dopis, který sportovkyně adresovala Bidenovi, dorazil do Bílého domu v pondělí ráno. Jeho celkové znění zůstává neznámé, několik úryvků ovšem bylo zveřejněno, upozorňuje server CNN.

Udělejte prosím vše, co můžete

„Chybí mi moje žena! Chybí mi moje rodina! Chybí mi spoluhráči! Ubíjí mě vědomí, že právě teď tolik trpí. Jsem vám vděčná za cokoli, co v tuto chvíli můžete udělat, abych se dostala domů,“ stojí v jedné z pasáží dopisu, která odhaluje psychické rozpoložení basketbalistky.

Grinerová Bidena v dopisu prosí, aby na ni a další americké občany zadržené v Rusku nezapomínal. „Udělejte prosím vše, co můžete, abyste nás přivedli domů,“ píše sportovkyně. „V roce 2020 jsem poprvé volila a volila jsem Vás. Věřím ve Vás,“ dodává.

Dopis basketbalistky zadržené v Rusku dorazil do Bílého domu v den, kdy Amerika oslavovala svou nezávislost. „Bolí mě, když vzpomínám na to, jak tento den obvykle slavím, protože letos pro mě svoboda znamená něco úplně jiného,“ píše basketbalistka.

Britská stanice BBC poukazuje na to, v jak těžké situaci se Grinerová nachází, když upozorňuje, že pouze necelé jedno procento obžalovaných v Rusku bývá zproštěno viny. Podle právních expertů, na které se odkazuje americký deník The New York Times, je vysoce pravděpodobné, že bude Grinerová na konci procesu shledána vinnou.

A i kdyby soud náhodou rozhodl v její prospěch, nemá vyhráno. Ruská vláda má totiž, na rozdíl od té americké, pravomoc poslat ji do vězení i navzdory rozhodnutí soudu.

Bílý dům dělá málo, tvrdí manželka

Americké úřady v reakci na dopis zopakovaly, že „agresivně pracují na jejím návratu domů, a to všemi dostupnými prostředky“.

„Prezident Biden se jasně vyjádřil, že je třeba, aby byli propuštěni všichni občané USA, kteří jsou drženi jako rukojmí nebo jsou neoprávněně zadržováni v zahraničí, včetně Brittney Grinerové,“ uvedla v pondělí mluvčí Rady pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová.

Watsonová dodala, že prezident Biden je v pravidelném kontaktu s rodinou basketbalistky. Její manželka Cherelle Grinerová ovšem v úterý v pořadu CBS Mornings uvedla, že od prezidenta Bidena zatím neobdržela žádnou odpověď. Označila to za „velmi znepokojující“ a Bílý dům nařkla z toho, že pro záchranu její manželky nedělá dost.

„Už nebudu mlčet,“ uvedla Cherelle Grinerová s tím, že už nechce brát ohledy na žádost americké vlády řešit celou situaci „v zákulisí“. „Moje žena bojuje a my jí musíme pomoci,“ dodala.

Brittney Grinerová patří mezi jedny z nejúspěšnějších amerických basketbalistek. Od roku 2013 hraje za tým Phoenix Mercury. S reprezentací získala dvě zlaté olympijské medaile. Mimo sezónu americké profesionální ligy WNBA působí Grinerová v Rusku. V euroligovém týmu Jekatěrinburgu se objevuje od roku 2014.

Zhruba polovina hráček WNBA hraje mimo sezonu v jiných, většinou evropských týmech. Pro většinu je to cesta, jak zvýšit svůj příjem. V Rusku totiž až dosud dostávaly zhruba pětkrát větší plat než v USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované