Hlavní obsah

Americké a spojenecké síly odrazily rozsáhlý útok jemenských povstalců

Foto: Mohammed al-wafi, Shutterstock.com

Povstalečtí bojovníci v Jemenu. Ilustrační snímek.

Reklama

Americká armáda tvrdí, že její a spojenecké ozbrojené síly sestřelily v sobotu ráno 15 dronů, kterými na ně v Rudém moři útočili jemenští povstalci Húthíové.

Článek

Americké a spojenecké síly dnes brzy ráno odrazily rozsáhlý útok jemenských povstalců, když zničily 15 dronů v oblasti Rudého moře a Adenského zálivu. Na síti X o tom informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM.

Útok Íránem podporovaných Húthíů se podle americké armády odehrál mezi 4:00 a 6:30 místního času (2:00 až 4:30 SEČ). Na jeho odražení se podílelo americké letadlo a americké a spojenecké lodě. Jaké přesně země se do obrany zapojily, CENTCOM neuvedl. Zatím není ani jasné, proti jakým cílům zmiňovaný útok Húthíů směřoval.

Koalice proti Húthíům

  • Americký ministr obrany Lloyd Austin dal v průběhu prosince 2023 dohromady původně desetičlennou koalici, jejímž cílem je chránit námořní trasu přes Rudé moře.
  • Lodě plující v oblasti se opakovaně – od listopadu 2023 – stávaly terčem útoku jemenských šíitů – Húthíů. Jemenští povstalci své akce zdůvodnili válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října.
  • Kromě USA a Británie jsou členy koalice například Francie, Itálie, Kanada, Nizozemsko; arabské státy zastupuje Bahrajn. Ke koalici se pak přidala například i Austrálie.
  • 12. ledna 2024 koalice zaútočila na základny Húthíů pomocí stíhaček a válečných lodí.

Húthíové u jemenského pobřeží, které z velké části kontrolují, útočí na nákladní lodě od listopadu. Chtějí tím podle svých slov vyjádřit podporu palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v jeho bojích proti Izraeli, které se rozhořely po říjnovém teroristickém útoku Hamásu na jižní Izrael.

V oblasti působí námořní mise vedené Spojenými státy a Evropskou unií, které mají zaručit bezpečnou plavbu Rudým mořem, jež je celosvětově významnou obchodní trasou.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Reklama

Doporučované